Aurinkoakin Kemin tulevaisuudessa pilkahtelee, mutta tekemistä riittää palvelurakenteen uudistamisessa ja uusien työpaikkojen luomisessa. (Kuva: Kemin kaupungin kuvagalleria)

Perämeren rannalta ei kuulu mitään uutta. Kemissä tosin onnistuttiin menojen kasvua hieman taittamaan, mutta sote-menojen kasvu ja velkaantumisen jatkuminen pitävät kaupungin taloustilanteen tiukkana.

Sote-menot kasvoivat alkuperäiseen talousarvioon verrattuna 4 miljoonalla eurolla, joten suurin osa kertyneestä 4,4 miljoonan alijäämästä selittyy ihmisten hoitamisella. Ja kun tulorahoitus ei riitä välttämättömiin menoihin ja investointeihin, niin velkaa on otettava lisää.

Vuoden 2015 aikana Kemin velkataakka kasvoi 4,7 miljoonalla eurolla.

Velkaa kaupungilla on nyt 86 miljoonaa euroa eli asukasta kohden laskettuna viittä euroa vaille neljä tonnia. Konsernitasolla velat nousevat asukasta kohden jo 5 937 euroon/asukas.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Toivetta paremmasta

Vaikka monet tunnusluvut miinuksella ovatkin, niin jotain positiivistakin edestä päin on löytymässä. Kiinan johtaviin bioenergiatoimijoihin kuuluva Kaidi ilmoitti helmikuussa suunnittelevansa Kemiin biojalostamoa, joka olisi maailman ensimmäinen laatuaan.

Toteutuessaan tehtaalla olisi suuri alueellinen merkitys Kemille ja lähiseudulle. Miljardi euroa maksavan tehtaan rakentamiseen arvioidaan tarvittavan 4000 työvuotta. Verotuloja hankkeen arvioidaan synnyttävän noin 200 miljoonaa euroa ja itse tehtaan pyörittämiseen tarvitaan noin

150 henkilöä. Työpaikkoja syntyy myös energiapuun käytön myötä.

-Vuosi 2015 lisäsi Kemin haasteita niin taloudellisesti, työllisyyden hoidossa kuin väestökehityksessäkin, mutta toisaalta antoi jo selvästi orastavia positiivisia signaaleja menojen hallinnan, työllisyydenhoidon sekä matkailun ja biotalouden näkymien ansiosta, kaupunginjohtaja Tero Nissinen arvioi.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*