Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto pyytää kuntalaisia ilmoittamaan havainnot luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista, esimerkiksi jos kuolleita lokkeja löytyy samasta paikasta enemmän kuin viisi. (Kuva: Ville Miettinen)

Kokkolan kaupunki tiedottaa perjantaina, että maakunnassa on havaittu kuolleita lintuja, mikä viittaa lintuinfluenssaan. Ylen tiedon mukaan, kuolleita lokkeja on löytynyt Keski-Pohjanmaalta Ullanvanjärveltä. Eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osaston johtaja Terhi Laaksonen Ruokavirastosta kertoo Ylelle, että kuolleita lintuja on 5–10.

Viime kesänä samassa paikassa Kokkolaan kuuluvalla Ullavanjärvellä tapahtui satojen lokkien joukkokuolema.  

Ruokavirasto kertoo, että Suomesta ei ole tänä vuonna löytynyt vielä yhtään lintuinfluenssatapausta luonnonvaraisista linnuista.

Euroopassa on todettu tänä vuonna lintuinfluenssatartuntoja luonnonvaraisissa linnuissa vähemmän kuin edeltävinä vuosina. Ruokaviraston tavoitteena on tänä vuonna tutkia näytteet noin 250 luonnonvaraisesta linnusta. Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa pyritään havaitsemaan varhaisessa vaiheessa luonnonvaraisissa linnuissa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Viime vuonna Suomessa todettiin useita lintuinfluenssan aiheuttamia luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia. Erityisesti tartuntoja tavattiin naurulokeissa, joista lintuinfluenssatartunnat todennäköisimmin levisivät myös turkistarhoihin aiheuttaen epidemian.

Epidemian seurauksena Ruokavirasto määräsi 72 turkistarhan kaikki eläimet, yhteensä noin 500 000 eläintä, lopetettavaksi. Lopetusten perusteena oli ihmisten terveyden suojaaminen.

Ilmoitus kuolleista linnuista

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto pyytää kuntalaisia ilmoittamaan havainnot luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista. Yksittäisistä kuolleista lokeista ei tarvitse ilmoittaa.

Ilmoituksia pyydetään, mikäli samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampia muita vesilintuja tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvia lintuja.

Kaupungilta muistutetaan, että lintuinfluenssan torjumiseksi on erityisen tärkeää suojata kaikki siipikarja tartunnalta. Luonnonvaraisten lintujen kontaktit siipikarjaan tulee estää ja kanojen ulkona pitäminen on kielletty toukokuun aikana.

Lintuinfluenssa saattaa tarttua ihmisiin, jotka hoitavat tai käsittelevät lintuinfluenssaan sairastuneita tai kuolleita eläimiä. Erityisesti tulee huolehtia, että lapset ja lemmikkieläimet eivät pääse käsiksi kuolleisiin lintuihin.

Yksittäiset kuolleet linnut voi haudata itse. Tällöin tulee suojautua tartunnalta käyttämällä FFP3-luokan hengityssuojainta ja kertakäyttökäsineitä lintuja käsitellessä, Kokkolan kaupunki ohjeistaa.

Lintuinfluenssaa vastaan on ihmisille kehitetty rokotteita, ja Suomi on mukana EU:n yhteishankinnassa rokotteiden osalta, Ruokavirasto kertoo. Hankinnan odotetaan lisätietoja kesäkuussa. THL vastaa rokotteiden hankinnasta sosiaali- ja terveysministeriön linjausten mukaisesti.  

Seuranta alkaa turkistarhoilla

Turkistarhojen uusi lintuinfluenssaseuranta käynnistyy kesäkuun ensimmäisellä viikolla, kertoo Ruokavirasto. Seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka.

Myös turkistarhoja koskevia suojautumisvelvoitteita on lisätty, niiden toteuttamista valvotaan ja eri viranomaiset ovat ohjeistaneet suojautumista lintuinfluenssalta.

Turkistarhaajalla on velvollisuus ilmoittaa kunnaneläinlääkärille eläinten epäilyttävistä oireista ja kuolleisuudesta. Turkistarhaajan tulee myös suojata eläimensä luonnonvaraisten eläinten levittämiltä lintuinfluenssatartunnoilta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*