Mäntsälä on mukana tiivistämässä sote-yhteistyötä Keski-Uudenmaan alueella. (Kuva: Ville Miettinen)

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän on tarkoitus tuottaa kuuden kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut ensi vuoden alusta lähtien. Vajaan 4000 työntekijän kuntayhtymä on vuodenvaihteen jälkeen yksi Suomen suurimmista soten peruspalveluja tuottavista kuntayhtymistä.

Hyvinkään, Mäntsälän ja Järvenpään valtuustot ovat jo tehneet tarvittavat päätökset ja Pornainen liittyi joukkoon maanantaina. Valtuustojen päätöksiä odotetaan vielä järjestelyn lopulliseksi sinetiksi Nurmijärveltä keskiviikkona ja Tuusulasta ensi viikolla.

Kuntien sote-yhteistyön syventäminen Keski-Uudenmaan alueella on edennyt vaiheittain. Viime vuonna aloittanut kuntayhtymä otti alkuvaiheessa vastuulleen sote-palvelujen järjestämisen. Tuotantovastuun siirtyminen oli seuraava luonnollinen askel yhteistyössä.

Kahden vaihtoehdon taktiikka

Uudessa kuntayhtymässä on huomioitu tarkkaan rakenteilla olevan sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Meidän alueen sote-yhteistyön valmistelu käynnistyi jo ennen hallituksen sote-uudistusta ja olemme olleet tiiviisti mukana Uudenmaan alueen valmistelussa. Olemme pystyneet hyvin huomioimaan sote- ja maakuntauudistuksen vaatimukset. Jos hallituksen soteuudistus toteutuu, niin olemme jatkossa yksi liikelaitoksen alueellisista osista. Jos sote-uudistus ei hallituksen esityksen mukaan toteudu, niin pystymme kehittämään toimintaamme edelleen nyt luodulta pohjalta, kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen arvioi.

Nyt päätösprosessissa oleva tuotantovastuun siirto kunnilta kuntayhtymille tapahtuu liikkeen luovutuksella 1.1.2019. Kuntayhtymä järjestää ja tuottaa jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut 200 000 asukkaan väestöpohjalle.

Pornaisissa ei pelätä

Pornaisten kunnanvaltuusto oli yksimielisesti yhteistyön syventämisen takana. 5000 asukkaan kunta on tehnyt yhteistyötä sote-palvelun tuottamisessa yhteistyötä Mäntsälän kanssa jo Paras-hankkeen ajoista lähtien. Hyppy vielä isompien toimijoiden kelkkaan ei pelottanut.

-Meillä on erittäin hyvät kokemukset aiemmasta yhteistyöstä Mäntsälän kanssa. Paikalliset palvelut ovat pysyneet paikallisina ja olemme pystyneet tuottamaan palvelut kuntalaisille edullisesti ja tehokkaasti. Nyt hartiat levenevät vielä entisestään, Pornaisten kunnanjohtaja Hannu Haukkasalo toteaa.

-Vaikka maakuntauudistukselle kävisi miten tahansa, niin tällä mallilla voidaan mennä eteenpäin, jatkaa Haukkasalo.

EDIT: Lisätty juttuun Pornaisten kunnanjohtajan kommentit 29.5. klo 11.30.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*