Keskustanuorten mielestä kuntien lisääminen voitaisiin aloittaa nykyisiä kuntaliitoksia purkamalla. (Kuva: Sonja Eloranta)

Keskustanuorten mielestä Suomessa pitäisi olla enemmän kuntia, ja järjestön mielestä kuntien lisääminen voitaisiin aloittaa nykyisiä kuntaliitoksia purkamalla.

Keskustanuorten valtuuskunta hyväksyi asiaa koskevan aloitteen viikonloppuna Ylihärmässä. Varsinais-Suomen keskustanuoret totesivat aloitteessaan, että kuntaliitosten yleisin syy on ollut sosiaali- ja terveyspalveluiden käyminen liian raskaaksi kunnan harteille. Kun hyvinvointialueuudistus siirsi vuoden 2022 alusta sosiaali- ja terveyspalvelut
kunnilta hyvinvointialueille, tämä peruste kuntaliitoksille on poistunut. Jo tehtyjäkin liitoksia voitaisiin purkaa.

-Suomessa on lisättävä kuntien määrää: kunnat luovat yhteisöjä, joihin kuulua, ja jotka pitävät huolta alueen asukkaista. Olennaista on, että kuntia muodostettaisiin jatkossa yhä vahvemmin yhteisön, ei hallinnon tai byrokratian tarpeiden pohjalta. Erityisesti kuntaliitoskuntien haasteena on ollut kotiseuturakkauden rapautuminen sekä yhteisöön kuulumattomuus, aloitteessa sanottiin.

Keskustanuorten mukaan kuntien lukumäärän lisääminen edellyttää merkittävää muutosta kuntien hallinto- ja kustannusrakenteessa, jotta päämäärän saavuttaminen olisi taloudellisesti
uskottavaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Tästä syystä aloitteen tavoitteeseen tulee tähdätä 10-20 vuoden aikavälillä, ja
kuntien lainsäädännöllisiä tehtäviä tulee vähentää.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*