Kaapo Kuuselalla on edessään kesäkuussa kauppakorkeakoulun pääsykokeet. (Kuva: Ilkka Ranta-aho)

Kaapo Kuusela, 17, viettää valmistujaisiaan toukokuun lopussa. Hän valmistuu merkonomiksi Business College Helsinki -ammattikoulusta.

– Minulle alkoi olla yläasteen puolivälissä selvää, että haen opiskelemaan liiketaloutta ammatilliseen koulutukseen lukion sijaan.

Merkonomin opintoihin voi yleisesti varata aikaa kolmisen vuotta. Kuusela suoritti opintonsa kahdessa vuodessa, eikä tahti tuntunut hänen mielestään liian rankalta. Finanssiala motivoi, ja esimerkiksi pörssikurssien seuranta ja sijoittaminen on tuttua muutaman vuoden ajalta.

Perustehtävien lisäksi hän ehti ottaa tiiviissä opiskelutahdissaan myös lisätehtäviä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kukaan muu hänen peruskoulukavereistaan ei lähtenyt liiketaloutta opiskelemaan, mutta se ei Kuuselaa vaivannut. Uusien opintojen aikana tuli uusia kavereita.

Hän kokee, että liiketalouden opinnot antoivat hänelle paljon mahdollisuuksia päästä jatkamaan omaa uraa nopeutettuna. Hän sai koulun toimivien verkostojen ansiosta myös hyvän harjoittelupaikan.

Mieleen ovat jääneet hyvin hyödyllisinä kokemuksina myös kahdenkeskiset keskustelut erityisesti yrittäjyyden opettajien kanssa.

Yrittäjyys kiinnostaa

Opintoihin kuuluu työharjoittelu, jota Kuusela tekee finanssiyhtiö Mandatumissa. Hän on saanut hoitaakseen myynnin ja asiakasneuvonnan tehtäviä oman kuulemansa mukaan ennätysnopeasti. Kun työharjoittelu on nyt päättymässä, tehtävät jatkuvat kesätöissä. Sen jälkeen hänen tarkoituksensa on lähteä jatkamaan opintoja kauppakorkeakoulussa.

– Tarkoitukseni on päästä tekemään myöhemmin työelämässä analyyttisia tehtäviä, mihin yliopistotasoinen koulutus antaa valmiuksia.

Mikäli kauppakorkean ovet eivät saman tien avaudu, hän aikoo suorittaa opintoja avoimen väylän kautta. Yksi välivuosi on tulossa armeijan takia.

Liiketalouden opinnoissa hän valitsi valinnaisiksi aineiksi yrittäjyyden, tapahtumatuotannon ja myynnin. Hän pitää oman yrityksen perustamista mahdollisena joskus myöhemmin tulevaisuudessa, mutta ensin on hankittava alalta vankkaa kokemusta.

Hän pohtii, että oppimista tarvitaan jatkossa pitkin matkaa muutoinkin. Ala – kuten maailma muutenkin – muuttuu nopeasti.

Kaapo Kuusela kokee, että liiketalouden opinnot antoivat hänelle paljon mahdollisuuksia päästä jatkamaan omaa uraa nopeutettuna. (Kuva: Ilkka Ranta-aho)

Motivaatio auttaa jaksamaan

Kuusela ei tunnista itseään median luomasta nykynuoren kuvasta, joka toisella asteella uupuu ja ahdistuu. Hän pohtii, että ehkä ahdistuksen taustalla on väärä opintosuunta tai itselle tehdyt liian tiukat suunnitelmat.

– Jos omat valinnat oikeasti motivoivat, silloin opiskelu ei ole stressaavaa, hän arvelee.

Hän oli yläasteen seitsemännellä luokalla, kun korona sulki koulut ja Suomi siirtyi etämaailmaan. Etäopiskelukaan ei tuntunut rankalta, mutta hän ymmärtää, että opettajan apua enemmän tarvitseville silloinen ajanjakso olla tiukka paikka.

Tuleville toisen asteen oppilaille sekä yhteishakua stressaaville hänellä on selvä viesti: Jos ei varmasti tiedä, mitä haluaa tulevaisuudessa, voi olla hyvä opiskella lukiossa. Jos taas jo tuolloin tietää, mitä haluaa, silloin suoraan sitä kohti – oli suunnitelmissa sitten vaikkapa kokin työt tai metsäala.

Toukokuun lopussa Kuuselalla on valmistujaisjuhlat, mutta mitään isoja kekkereitä hän ei halua. Tutkintoa juhlitaan lähisuvun kanssa näillä näkymin yhteisellä brunssilla.

Kesällä hän pitää viikon loman ja suuntaa silloin Kreikkaan.

Kirsi Riipinen, teksti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*