Kotkan kaupungin päätös vaikeavammaisten kuljetuspalveluiden omavastuista menee uusiksi. KHO totesi vuonna 2016 tehdyt linjaukset lainvastaisiksi.

Kotkan sosiaali- ja terveyslautakunnan marraskuussa 2016 tekemä päätös periä vaikeavammaisten kuljetuspalvelun omavastuuna Matkahuollon hinnaston mukainen kilometrien mukaan määräytyvä kertalipun hinta on mennyt nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa. KHO totesi vuosikirjapäätöksessään Kotkan linjaukset yksinkertaisesti lainvastaisiksi.

Kotkassa siirryttiin linja-autoliikenteessä kesällä 2016 Waltti-korttijärjestelmään, jossa bussimatkan hinta määräytyy vyöhykkeittäin. Tämän seurauksessa joissakin tapauksissa vaikeavammainen joutui maksamaan joissakin tapauksissa omavastuuta enemmän, kuin mikä olisi Waltti-järjestelmän mukainen halvin lipunhinta kyseiselle matkalle.

Lautakunnan tekemästä päätöksestä oli tehty oikaisuvaatimus, jota ei hyväksytty. Yhtä huonosti valitus menestyi myös hallinto-oikeudessa. KHO katsoi kuitenkin asiaa toisin. Asiassa oli ratkaistavana, voidaanko Kotkan käyttämää tapaa pitää sosiaali- ja terveydenhuollon maksuista annetun asetuksen 6 §:n mukaisina.

-Asiakasmaksuasetuksen mukaan vaikeavammaisten kuljetuspalveluista voidaan periä enintään paikkakunnalla käytettävissä olevan julkisen liikenteen maksua vastaava maksu. Korkein hallinto-oikeus katsoo, että asetuksen säännöksen loppuosa, jonka mukaan maksu voi olla edellä mainittuun maksuun verrattavissa oleva kohtuullinen maksu, tulee sovellettavaksi lähinnä silloin, kun paikkakunnalla ei ole sellaista julkista liikennettä, jonka maksuja voitaisiin käyttää perusteena asiakasmaksujen enimmäismäärälle. Vaikeavammaisille henkilöille järjestettävistä yksittäisistä kuljetuspalvelumatkoista voidaan siten yleispäätöksellä päättää perittäväksi enintään paikkakunnan julkisen liikenteen kertalipun hintaa vastaava maksu, KHO linjaa viime viikolla antamassaan ratkaisussa.

Kotkassa kaupungin sisäisessä linja-autoliikenteessä tavallinen kertalipun hinta on Waltti-korttijärjestelmään siirtymisen jälkeen 3,50 euroa. Kuljetuspalvelun asiakasmaksu on sen sijaan sosiaali- ja terveyslautakunnan tekemän yleispäätöksen mukaan kaupungin sisäisillä yli kuusi kilometriä pitkillä matkoilla tätä korkeampi. Asiakasmaksu voi muodostua korttijärjestelmän mukaisia kertalippujen hintoja korkeammaksi myös kuntarajat ylittävillä matkoilla.

-Edellä mainituilla perusteilla Kotkan sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös, jonka mukaan vaikeavammaisten kuljetuspalvelun omavastuuna peritään edelleen Matkahuollon hinnaston mukainen kilometrien mukaan määräytyvä kertalipun hinta, on lainvastainen. Tämän vuoksi hallinto-oikeuden päätös ja Kotkan sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökset on kumottava, tuoreessa ratkaisussa todetaan.

 

Päätös kokonaisuudessaan KHO:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä