Korkein hallinto-oikeus (KHO) on ottanut vuosikirjapäätöksessään kantaa koulumatkan mittaamiseen. KHO:n mukaan kodin tai koulun välitöntä pihapiiriä ei tule ottaa huomioon koulumatkaa mitattaessa.

Perusopetuslaissa ei ole määritelty, mistä mittaus on aloitettava ja mihin lopetettava, kun määritellään oikeutta maksuttomaan koulukuljetukseen.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä valittanut huoltaja oli hakenut oikeutta maksuttomaan koulukuljetukseen 3. luokan oppilaalle. Koulumatkan pituudeksi oli ilmoitettu 5,3 kilometriä. Kajaanin kaupungin perusopetuksen tulosalueen johtaja oli hylännyt vaatimuksen ja todennut, että oppilaan koulumatkan pituus on kotiportilta koulun portille on 4951 metriä.

KHO katsoo 20. huhtikuuta antamassaan ratkaisussa, että kodin tai koulun välitöntä pihapiiriä ei pääsäännön mukaan tule ottaa huomioon koulumatkaa mitattaessa. Koska kyseisessä tapauksessa oppilaan koulumatka jää näin mitattuna alle viiden kilometrin, hänellä ei koulumatkan pituuden perusteella ole oikeutta maksuttomaan koulukuljetukseen.

Oppilaalle oli kuitenkin myönnetty koulukuljetus taksikuljetuksena koulumatkaan sisältyvän vaarallisen tieosuuden vuoksi. Oppilaan edellytettiin kuitenkin kulkevan omatoimisesti noin 850 metrin matkan koulukuljetusten keräilypisteeseen, josta taksi kuljetti oppilaat kouluun ja takaisin.

Kunnalla ei ollut KHO:n mukaan koulumatkan vaarallisuuden eikä myöskään pelkästään koulumatkan pituuden perusteella velvollisuutta järjestää maksutonta koulukuljetusta koko koulumatkalle. Kuljetus voitiin järjestää lyhyemmällekin matkalle, ja oppilaan voitiin edellyttää kulkevan osan koulumatkastaan itse.

Näin ollen kunta oli täyttänyt velvollisuutensa maksuttoman koulukuljetuksen järjestämiseen, vaikka koulukuljetusta ei ollut myönnetty koko koulumatkalle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä