Kiteen kunnanhallituksen puheenjohtaja Esa Lahtelan mukaan nyt Kiteellä ja Rääkkylässä odotellaan, mitä KHO lopulta kuntien pakkoliitosasiasta lausuu. Kiteen kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen kalenterista poistui saman tien useampi kuntaliitosta valmisteleva kokous. (Kuva: Pekka Moliis)

Rääkkylässä ja Kiteellä tipahtivat työkintaat kädestä kuntaliitosvalmistelussa. Korkein hallinto-oikeus antoi perjantaina välipäätöksen, jossa se määräsi valtioneuvoston päätöksen pakkoliitoksesta keskeytettäväksi siihen saakka, kunnes Rääkkylän kunnan valitus on korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistu tai asiassa toisin määrätään.

Ainutlaatuiseksi luonnehdittu päätös otettiin Rääkkylän suunnalla tyytyväisenä vastaan.

-Päätös antaa uskoa siihen, että oikeusjärjestelmä toimii. KHO haluaa tutkia meidän esittämämme perustelut asiasta. Meidän mielestä valtioneuvosto teki pakkoliitospäätöksen vanhojen talouslukujen perusteella, eikä nykytilanteen, toteaa Rääkkylän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tapio Hämäläinen (vas.).

KHO:n yllättävä päätös on pistänyt valmistelut saman tien jäihin. Se, mitä tehdään lopullista päätöstä odotellessa, on vielä avoinna. Toisaalta kuntaliitos tulisi toteutuessaan voimaan 2017 alusta, joten valmisteluakin pitäisi pystyä tekemään.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Sitä tässä mietitään parhaillaan, mikä merkitys tällä päätöksellä on. Onko se ennakkopäätös meidän kannalta positiivisesta päätöksestä? Jos pakkoliitospäätös pysyy voimassa vielä tämänkin jälkeen, niin kiirehän siinä valmistelussa sitten tulee, Hämäläinen myöntää.

Valmistelu jäihin

Kuntaliitosta on valmisteltu valitussa yhdistymishallituksessa ja yhdistetyssä valtuustossa, jossa ovat mukana niin Rääkkylän kunnanvaltuusto, kuin Kiteen kaupunginvaltuusto. Maanantaille kaavaillut valtuuston ja hallituksen kokoukset jäävät pitämättä. Sama tilanne on kaiken muunkin valmistelun kohdalla.

-Tänään piti olla valtuuston kokouksen lisäksi myös yhdistelmähallituksen kokous ja samoin tällä viikolla piti aloittaa henkilöstön kuulumiset kuntaliitokseen liittyen. Heti korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen kaikki valmisteluun liittyvät kokoukset peruttiin ja valmistelu pantiin jäihin, kertoo Kiteen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esa Lahtela (sd.).

Illan valtuustossa olisi Kuntaliiton juristin pitänyt selvittää valtuutetuille muun muassa sitä, miten päätöksenteko kuntaliitoksen valmisteluvaiheessa päättävissä elimissä kulkee. Siitäkin on ollut pakkoliitoksessa poikkeavia näkemyksiä.

-Varsin riitaisesti on alkanut tämä yhdistymisen valmistelu. Pitkään olen Rääkkylän kunnallispolitiikassa ollut mukana, eikä meidän ole koskaan tarvinnut noin riidellä. Sellainen ennakkopelkohan meillä tässä on, että iso nielaisee pienemmän ja menetämme siinä hyvät sote-palvelumme, aprikoi Tapio Hämäläinen.

KHO:n määräämä aikalisä kiristää mahdollisen pakkoliitoksen valmisteluaikataulua entisestään. Mutta Pohjois-Karjalassa odotetaan rauhassa, mitä tuleman pitää.

-Joka päivällehän tässä olisi jonkinlaista toimenpidettä ja kokousta kuntaliitoksen tiimoilta ollut. Olisimme saaneet kyllä asiat hoidettua kuntoon loppuvuoden aikana, mutta nyt tulee kiire. Aikataulu oli tiukka jo ennestään ja nyt se on melkein mahdoton. Mutta noudatetaan sitä, mitä ylempää käsketään tehdä, toteaa Esa Lahtela.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*