Poliisiautolla on rauhoittava ja ennaltaehkäisevä vaikutus. Nyt Kiteen suunnalla pelätään, että meno vallan villiksi äityy, jos kenttäpartiot starttaavat jatkossa Joensuusta., (Kuva: Ville Miettinen)

Keski-Karjalassa pelätään seurauksia, mikäli Itä-Suomen poliisilaitoksen suunnitelma siirtää Kiteen poliisin kenttähenkilöstön virkapaikat Joensuuhun toteutuu. Suunnitelman mukaan Kiteellä on tarkoitus siirtyä rikostutkintapainotteiseen poliisitoimintaan ensi vuoden aikana. Tieto omien poliisien katoaminen katukuvasta on otettu kaupungintalolla ihmetellen vastaan.

-Tämä on palvelua, josta meillä ei ole vara tinkiä. Jos kenttäpoliisit siirretään Kiteeltä Joensuuhun, niin menetetään paljon arvokasta paikallistuntemusta, josta on suuri apu ennaltaehkäisevässä työssä, muistuttaa Kiteen vs. kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen

Itä-Suomen poliisilaitoksen vuosien 2021–2022 toimintasuunnitelman valmistelussa on kaavailtu, että kenttähenkilöstön virkapaikat siirrettäisiin Kiteeltä Joensuuhun ja Pohjois-Savon puolella Juankoskelta sekä Suonenjoelta Kuopioon. Etäisyyttä Kiteen ja Joensuun keskustojen välillä on noin 70 kilometriä.

-Ei elämä lopu Kiteen keskustaan. Alueen kauimmasta kolkasta Joensuuhun on pitkästi yli toistasataa kilometriä. Kesäasukkaiden määrä on tällä alueella myös iso. Jo aiemmin poliisi on lähtenyt pois naapurikunnista Tohmajärveltä ja Rääkkylästä, Hirvonen huomauttaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-On muistettava, että Pohjois-Karjalassa väestö on harvassa ja myös vanhenevan väestön määrä on merkittävä, joten tuvallisuuden tunteen horjuttaminen on viimeinen asia, jota alueille halutaan. Ja aivan yhtä kauan kestää ajaa Kiteeltä Joensuuhun, kuin Joensuusta Kiteelle. Kyllä täältäkin voi partio lähteä tarvittaessa Joensuuhun avustamaan, Pekka Hirvonen jatkaa.

Ei vielä päätetty

Kiistellyn suunnitelman mukaan Kiteen, Lieksan, Nurmeksen, Juankosken ja Suonenjoen poliisiasemilla siirryttäisiin rikostutkintapainotteiseen peruspoliisitoimintaan erikseen laadittavan suunnitelman mukaisesti vuoden 2021 aikana. Näissä tehtävissä toimivan henkilöstön lukumäärä määritellään myöhemmin erikseen.

-Suunnitelma on vasta valmisteluvaiheessa. Lopulliset päätökset tehdään vasta lähempänä joulukuun alkua. Ennen sitä meillä on esimerkiksi neuvottelu Kiteen kaupungin edustajien kanssa, poliisipäällikkö Mikko Masalin kertoo.

-Kiteelle jää yhä edelleen poliisiasema ja kalusto. Jos suunnitelma toteutetaan, niin siellä työskentelee rikostutkijoita, joita hoitavat alueen rikostutkinnan. Työ on monialaista poliisityötä, Masalin jatkaa.

Syrjäseudut eivät houkuttele

Poliisien virat syrjäisillä seuduilla eivät viime vuosina ole keränneet hakijoita liiaksi asti. 

-Hakijoita avoimiin paikkoihin on ollut vaihtelevasti. Meidän laitoksen alueella Joensuu, Kuopio ja Mikkeli vetävät hyvin hakijoita, mutta varsinkaan perinteisten rikostutkijoiden paikat pienemmillä paikkakunnilla eivät hakijoita kiinnosta, poliisipäälikkö Masalin kertoo.

Myöskään valtion takavuosien toimilla ei ole varsinaisesti edistetty poliisin työtä syrjäisemmillä seuduilla. Virkoja on jouduttu keskittämään suurempiin keskuksiin ja poliisipartio saapuu paikalle entistä useammin entistä kauempaa.

-Jos halutaan, että poliisiasemalla on sellainen miehitys, joka pystyy hoitamaan kenttäpartiointia 24/7, niin pelkät vuorot vaativat 12 poliisia ja siihen päälle vielä pari poliisia varalle. Kiteellä vahvuus on jo pidempään ollut alle kymmenen, joten olemme joutuneet jo nytkin hoitamaan aluetta usein Joensuusta käsin, Mikko Masalin muistuttaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*