Kittilässä halutaan laittaa luottamusselimet uusiksi. (Kuva: Ville Miettinen)

Kittilässä halutaan palauttaa hyllyllä olleet luottamusmiehet takaisin valtaan. Tai ainakin asiasta tehdyssä valtuustoaloitteessa nykyisten toimielinten epäluottamusta halutaan selvittää.

Kunnanvaltuusto päätti äänin asettaa tilapäisen valiokunnan selvittämään 11.11.2019 valtuuston kokouksessa valittujen toimielinten ja puheenjohtajien luottamusta. Valtuusto päätti asiasta äänin 19-7.

Asiasta tehdyn valtuustoaloitteen oli allekirjoittanut 14 kunnanvaltuutettua ja kaksi varavaltuutettua. Kittilän luottamusmiespaikat menivät vuonna 2018 uusiksi, kun valtiovarainministeriö hyllytti ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelän rikosvyyhdissä syytteet saaneet luottamushenkilöt.

Lapin käräjäoikeus hylkäsi kaikki nostetut syytteet ja korkein hallinto-oikeus päätti huhtikuussa 2020, että luottamushenkilöt voivat palata mukaan kunnalliseen päätöksentekoon. Asian käsittely jatkuu loppuvuodesta Rovaniemen hovioikeudessa.

Valiokunnan puheenjohtajaksi valittiin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.). Nevalaisen arvion mukaan uusia luottamusmiehiä päästänee Kittilän suunnalla valitsemaan kesän jälkeen, mikäli kunnanvaltuusto aikanaan niin päättää.

-Tämä prosessi ottaa oman aikansa. Uskoisin, että elokuulle saattaa mennä, ennen kuin valiokunta on työnsä tehnyt. Tässä kuullaan kirjallisesti kaikki luottamushenkilöt ja sen jälkeen pitää vetää tulokset yhteen. Asia käy myös kunnanhallituksessa ennen kuin se menee valtuustoon käsiteltäväksi, itsekin valtuustoaloitteen allekirjoittanut Nevalainen selvittää aikataulua.

Kovin pitkää luottamusmieskautta ei mahdollisille uusille luottamushenkilöille ole tiedossa. Tilapäisen valiokunnan työskentelyyn on varattava oma aikansa ja seuraavat kuntavaalit pidetään huhtikuussa 2021.

Kittilän valtuuston kokouksessa vaihdettiin myös valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja, kun tehtävää aiemmin hoitanut Yrjötapio Kivisaari halusi jättää kaikki luottamustehtävänsä, koska häntä tutkitaan rikosasiassa. Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin Markku Mäkitalo (kesk.). Kivisaaren rikosepäily liittyy kunnan entisen hallintojohtaja Esa Mäkisen kohteluun vuosina 2015-2017.

Kivisaari ei ole ainoa Kittilän päättäjä, jota asiassa tullaan syyttämään, sillä rikoksesta epäiltyjä on peräti 38. Syyttäjä Sari Anttosen nostamissa syytteissä rikosnimikkeinä on ainakin virka-aseman väärinkäyttö, virkavelvollisuuden rikkominen ja tuottamuksellisen virkavelvollisuuden rikkominen. 

EDIT 2.6. klo 11.40: Markku Mäkitalo valittiin valtuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi, ei tilapäisen valiokunnan varapuheenjohtajaksi. 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*