Kittilän kunnantalolla tapahtuu. Tarkastuslautakunnasta loppuvat pian toimintaan osallistuvat luottamusmiehet. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuudella varsinaisella jäsenellä aloitettiin Kittilässä tarkastuslautakunnan työt kesäkuussa, mutta pikku hiljaa lautakunnan kokoonpano supistuu. Pidot eivät kuitenkaan välttämättä parane.

Tänään kunnanhallituksessa käsitellään tarkastuslautakunnan puheenjohtajan Jukka Salmen (kesk.) ilmoitusta pidättäytyä tarkastuslautakunnan työskentelystä tulevan oikeudenkäynnin ajan. Jo aiemmin tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja Paula Nevalainen (vas.) on jäänyt samasta syystä sivuun lautakuntatyöskentelystä ja tiistain kokouksessa on käsittelyssä myös yhden varajäsenen eronpyyntö.

-Minut on asetettu Lapin käräjäoikeudessa syytteeseen törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä Kittilän kunnan luottamustehtävässä. Tarkastuslautakunta on asetettu hallinnon ja talouden arvioinnin järjestämiseksi. Saamani syyte saattaa aiheuttaa jääviyskysymyksiä ja kyseenalaistaa luottamukseni hoitaa arviointityötä puolueettomasti, perustelee Salmi sivuun astumistaan kunnalle lähettämässään ilmoituksessa.

Muodollisesti pätevää

Vaikka kuusihenkinen tarkastuslautakunta on supistunut kuin pyy maailmanlopun edellä, niin Kuntaliiton lausunnon mukaan lautakunnan kokoonpano täyttää yhä muodollisesti kuntalain vaatimukset.

-Kun luottamushenkilö 85 § nojalla itse ilmoittaa vetäytyvänsä luottamustoimesta, on hän edelleenkin toimielimen jäsen eikä hänen tilalleen valita uutta jäsentä. Näin ollen tulkintamme on, että tarkastuslautakunnan kokoonpano muodollisesti vastaa edelleen kuntalain vaatimuksia, vaikka puheenjohtajien luottamustoimesta pidättäytymisen aikana puheenjohtajiksi valitut valtuutetut eivät kokouksiin osallistuisikaan. Tällöin tarkastuslautakunnan kokoukselle valitaan hallintosääntönne mukaisesti tilapäinen puheenjohtaja, Kuntaliiton lakiasianjohtaja Arto Sulosen lähettämässä lausunnossa todetaan.

Selvitystyöryhmä paikan päällä

Valtiovarainministeriön asettama kolmihenkinen selvitystyöryhmä perehtyy tällä viikolla Kittilän kunnan tilaan paikan päällä. Vuodenvaihteessa työnsä aloittaneeseen työryhmään kuuluvat puheenjohtaja kaupunkineuvos Antti Rantakokko sekä varatuomarit Liisa Talvitie ja Irma Nieminen.

Ennakkotietojen mukaan työryhmä tapaa kolmipäiväisen vierailunsa aikana kunnan johtavia virkamiehiä ja luottamushenkilöitä. Lex Kittilän mahdollistaman selvitystyöryhmän tehtävänä on tehdä Kuntalain 109 a § mukainen selvitys, jossa linjataan Kittilän kunnanvaltuuston käsiteltäväksi ne ehdotukset, joiden avulla kunnan hallinto saadaan jälleen oikealle tolalle. Selvitys tehdään yhteistyössä kunnan kanssa ja sen tulee olla valmis helmikuun loppuun mennessä.

Pitkään porisseessa kuntasopassa kymmenet kunnan keskeiset kuntapäättäjät ovat jo saaneet haasteita käräjille edellisen valtuustokauden tekemisistä ja tekemättä jättämisistä. Valtiovarainministeriötä ei miellyttänyt kunnassa tehty päätös soveltaa syytteen saaneisiin luottamushenkilöihin ns. vähimmän puuttumisen periaatetta ja pidättää nämä luottamustehtävistään vain syytteitä koskevissa asioissa. Vain pieni osa syytteen saaneista kuntapäättäjistä on itse eronnut tai jättäytynyt sivuun luottamustehtävien hoidosta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*