Kittilän tapahtumia käsitellään tällä kertaa Lapin käräjäoikeudessa. (Kuva: Ville Miettinen)

Kittilä ja virkarikoskäräjät ovat valitettavan tuttu yhdistelmä Suomen oikeuslaitoksessa. Maanantaina Lapin käräjäoikeudessa käynnistyi oikeudenkäynti, jossa syytettyjen penkillä on kunnan tekninen lautakunta vuosilta 2017-2019 ja kunnan silloinen vs. tekninen johtaja.

Tapauksessa on kyse Kittilän kunnan yhdyskuntainsinöörin valintaprosessista syyskuun 2017 ja huhtikuun 2019 välisenä aikana. Syyttäjän syytehakemuksen mukaan teknisen lautakunnan jäsenet ja kunnan vs. tekninen johtaja olivat systemaattisesti jättäneet ansioituneimman hakijan valitsematta yhdyskuntainsinöörin toimeen.

Syytteessä olevia 10 henkilöä syytetään virka-aseman väärinkäyttämisestä. Lisäksi jutun asianomistaja on haastanut oikeuteen myös Kittilän kunnan, jolta hän hakee yhteisvastuullisesti muiden vastaajien kanssa vajaan 37 000 euron korvauksia oikeudenkäyntikuluista, kärsimyksestä ja taloudellisesta vahingosta.

Syyttäjä: Selvää syrjintää

Syyttäjän mukaan syrjinnän syynä olivat olleet hakijan mielipiteet ja hänen poliittinen toimintansa. Ilman hakemaansa työtehtävää jäänyt mies oli tehnyt aikanaan kunnallisvalituksen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamisasiassa ja hän kuului Oikeudenmukainen Kittilä-valtuustoryhmään.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Asianomistajan kirjallisen ennakkovastauksen mukaan hän oli aloittanut vuonna 2017 työt Kittilän kunnan yhdyskuntainsinöörin sijaisena. Hän oli mukana hakuprosessissa, kun tointa täytettiin vakituisesti, mutta vakinaisen työpaikan sijaan hän joutui mielipiteidensä vuoksi sivuraiteelle ja hakeutumaan töihin eteläisempään Suomeen.

-Tämän valintaprosessin vaikutukset seuraavat minua hautaan saakka, eikä sen aiheuttamaa kärsimystä voi arvottaa rahalla. Kokemani syrjintä on aiheuttanut mittaamattomasti henkistä vaivaa minulle vuosien varrella, mikä lisäksi se lopulta rikkoi perhe-elämääni pakottaen minut asumaan viikot erossa perheestä toisella paikkakunnalla, asianomistaja kirjoittaa ennakkovastaukseen.

Vastaajat kiistävät

Kaikki syyttäjän syyttämät vastaajat ovat kiistäneet ennakkovastauksissaan syyllistyneensä asiassa rikokseen. Myös Kittilän kunta on kirjallisessa ennakkovastauksessaan kiistänyt asianomistajan esittämät korvausvaateet.

Alun perin asia oli tarkoitus käsitellä oikeudessa jo viime syksynä, mutta tuolloin oikeudenkäynti keskeytyi alkuunsa, kun isolla joukolla vastaajia oli sama asianajaja ja käräjäoikeuden mielestä tästä aiheutui eturistiriita syytettyjen välillä.

Tällä viikolla oikeutta käydään Kittilässä kaikkiaan kolmen päivän. Kaikkiaan asian käsittelylle on varattu 12 istuntopäivää ja jutun loppulausunnot kuullaan kesäkuun alkupuolella. Syyttäjä vaatii jutussa kaikille vastaajille tuntuvia sakkorangaistuksia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*