KKO on ottanut kantaa palkkaharmonisoinnin kestoon Lapin sairaanhoitopiiriä koskeneessa vuosikirjapäätöksessään. (Kuva;: KKO)

Korkein oikeus on antanut mielenkiintoisen ennakkopäätöksen palkkaharmonisointiin liittyen. Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ensihoitajien palkkoja pohtiessaan KKO tuli siihen tulokseen, että palkkaerojen kiinnikuromiseen ei löydy lainsäädännöstä ja oikeuskäytännöstä täsmällistä aikamäärettä.

Niinpä 5,5 vuotta työkavereitaan alempaa palkkaa saaneen ensihoitajan kanne tuli hylätyksi. Aiemmin Lapin käräjäoikeus ja Rovaniemen hovioikeus olivat päätyneet asiaa pohtiessaan toiselle kannalle.

Asiassa oli kyse tapauksesta, jossa ensihoitaja oli aloittanut työt Lapin sairaanhoitopiirin palveluksessa 30.12.2013. Kaksi päivää myöhemmin liikkeenluovutuksen seurauksena sairaanhoitopiirin palvelukseen siirtyi kaksi samaa työtä tehnyttä ensihoitajaa, joista toisen palkka aiemmalla työnantajalla oli vajaat 400 euroa ja toisen noin 240 euroa suurempi kuin asiasta lopulta kanteen nostaneen työntekijän. Näiden palkkojen mukaan henkilöille maksettiin palkkoja myös Lapin sairaanhoitopiirissä.

Sairaanhoitopiiri ryhtyi noudattamaan toukokuussa 2014 kunnallista virka- ja työehtosopimusta. Samaa työtä tekevien ensihoitajien palkka oli yhdenmukainen, mutta liikkeenluovutuksen kautta sairaanhoitopiirin palkkalistoille tulleiden ensihoitajien muutamia satasia suurempi palkka säilyi. Nyt sitä maksettiin vain rekrytointilisänä.

Hidasta harmonisointia

Tuoreessa ennakkopäätöksessään KKO toteaa, että Lapin sairaanhoitopiiri on aloittanut palkkaharmonisointiin tähtäävät konkreettiset toimenpiteet kesällä 2016, jolloin on hyväksytty harmonisointisuunnitelma. Itse harmonisointiohjelmaa ryhdyttiin neuvottelujen jälkeen toteuttamaan vuoden 2019 alussa. Kevään 2019 paikallisneuvotteluissa sovittiin, että ensihoitajien palkkauksen harmonisointi toteutetaan jaksotettuna vuosille 2019-2022.

Vaikka ensihoitajien palkkojen epätasa-arvo oli vallalla useita vuosia, niin KKO katsoi sairaanhoitopiirin toiminnan lain pykälät täyttäväksi. Vuosikirjapäätöksen perustelujen mukaan oikeuskäytännöstä ei löydy täsmällistä yleisesti hyväksyttävissä olevaa enimmäisaikaa, jonka kuluessa palkkaerojen harmonisointi tulisi toteuttaa.

-Asiassa kysymyksessä olevia palkkaeroja ei ole saatu vielä kokonaan poistettua kanteessa tarkoitetussa yli viiden ja puolen vuoden pituisessa ajassa, eikä esitetystä selvityksestä ole varmuudella pääteltävissä, milloin erot ovat kokonaan poistuneet. Tämä puoltaisi asiassa johtopäätöstä, jonka mukaan sairaanhoitopiiri on laiminlyönyt velvollisuutensa palkkaerojen poistamiseen.

-Toisaalta tätä johtopäätöstä vastaan puhuvana seikkana on otettava huomioon, että sairaanhoitopiiri on ryhtynyt toimenpiteisiin palkkaharmonisoinnin toteuttamiseksi ja palkkaeroja on vuoden 2019 alusta lähtien suunnitelmallisesti pienennetty. Sairaanhoitopiirin harmonisointiohjelmaa palkkaerojen poistamiseksi voidaan myös pitää uskottavana, korkeimman oikeuden ratkaisussa todetaan.

Kun KKO kumosi käräjä- ja hovioikeuden tuomiot, niin kanteen nostanut työntekijä jää ilman hänelle alemmissa oikeusasteissa palkkavahinkona myönnettyjä vajaata 40 000 euroa. Molemmat osapuolet joutuvat maksamaan itse omat oikeudenkäyntikulunsa.

KKO päätös löytyy kokonaisuudessaan täältä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Josko se harmonisointi eläkeikään mennessä tulee toteutettua niin lienee KKO:n mielestä lain mukaista. Mitä sopimusta se SHP noudatti ennen 5/2014 kun jutun mukaan tuolloin alkoi KVTessiä noudattamaan ? Ei ilmene jutusta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*