Kilpailu- ja kuluttajavirasto on antanut Inarin kunnalle huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä. Kunnan olisi tullut kilpailuttaa matkailutoimen hoitamisen ja kehittämisen hankinta julkaisemalla siitä hankintalain mukainen hankintailmoitus.

Viraston tuoreen ratkaisun mukaan kunta oli hankkinut yhdessä lähikuntien ja paikallisten yritysten kanssa omistamaltaan yritykseltä Lapland North Destinations Oy:ltä (aiemmat nimet Pohjois-Lapin Matkailu Oy ja Inari-Saariselkä Matkailu Oy) matkailunedistämispalveluita. Hankinnat tehtiin niitä kilpailuttamatta ilman lainmukaista suorahankintaperustetta.

KKV otti Inarin matkailunedistämiskuviot syyniin omasta aloitteestaan. Palvelujen vuosittainen taso vuosina 2022 ja 2023 oli ollut 250 000 euroa. Hankinnoista ei julkaistu hankintailmoituksia tai tehty kirjallisia hankintapäätöksiä.

Inarin kunnan antamassa selvityksessä vedottiin siihen, palveluja ei tarvinnut kilpailuttaa, koska sopimussuhde oli alkanut jo ennen ensimmäisen hankintalain voimaantuloa. KKV kuitenkin katsoi asiaa selvitellessään, ettei sillä ollut merkitystä asiasta, että osapuolten välinen toimintamalli oli alkanut jo vuonna 1992.

Kunnan mielestä kyseessä oli yksi ja sama sopimussuhde, mutta virasto totesi kyseessä olevan erillisten sopimusten ketju, jossa on katsottava jokainen sopimusjakso erillisenä hankintana. KKV:n mukaan vuonna 1992 oli sovittu vain yhtiön perustamisesta ja kolmen vuoden mittaisesta rahoituksesta. Eroja oli myös eri vuosille tehtyjen sopimusten sisällössä.

-Selvityksen perusteella Inarin kunta ja LND ovat tehneet uuden sopimuksen vuosittain ja palveluja on sitouduttu ostamaan vain vuoden mittaiselle sopimuskaudelle. KKV toteaa, että kyse on määräaikaisesta hankinnasta, eikä toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen jatkamisesta, päätöksessä todetaan.

Kunta vetosi selvityksessään myös siihen, että vain kyseinen yritys pystyy kokemuksensa ja yhteistyöverkostojensa vuoksi tuottamaan kunnan tarvitsemat matkailunedistämispalvelut riittävällä laajuudella ja alueosaamisella. Tämäkään perustelu ei läpäissyt viraston seulaa.

-Jos hankintayksikkö vetoaa suorahankintaa tehdessä siihen, että vain tietty toimittaja pystyy toteuttamaan hankinnan, on varmistettava, ettei vaihtoehtoisia ratkaisuja ole käytettävissä eikä tilanne ole itseaiheutettu, toteaa asiasta johtava asiantuntija Anni Vanonen KKV:n nettisivuilla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*