Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kaipaa koronatoimiin ryhtiliikettä. (Arkistokuva: VNK/Fanni Uusitalo

Koronapassit käyttöön ravintoloissa, 5-11 lasten rokotusten aloittaminen, rokotuskattavuuden parantaminen, koronajäljityksen tehostaminen ja tartuntatautilakiin tehtävät muutokset ovat keinoja, joilla STM käy entistä hanakammin taistoon leviävää koronavirusta vastaan. Ravintolatoimen rajoituksista päätettänee vielä ennen viikonloppua valtioneuvoston ylimääräisessä istunnossa.

-Meillä ei ole tässä tilanteessa yhtään positiivista uutista jaettavana, kiteytti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) STM:n torstaipäivän tiedotustilaisuuden annin.

Kuntien ja sote-kuntayhtymien suuntaan Krista Kiurulla oli kova vaatimus. Koronajäljitys ja -testaus on saatava jälleen kuntoon.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Tässä tautitilanteessa on otettava ryhtiliike. Tämä ei tule jatkumaan niin, että rokottamattomat ihmiset eivät hakeudu testeihin ja rokotetut eivät sinne aina pääse. Esitämme valtioneuvostolle testaus- ja jäljitysstrategian päivittämistä ja käytännössä lähtökohta on se, että jäljitys on saatava tässä maassa kuntoon.

-Meidän on varmistettava se, että tartunnat eivät pääse kiertämään kansalaisten keskuudessa, vaan tämä jäljitys on saatava kuntoon. Tiedän kuinka paljon tässä vaaditaan sosiaali- ja terveydenhuolloin kuormituksen näkökulmasta on hyvin raskaassa tilanteessa, mutta jos emme saa jäljityksessä onnistuneita tuloksia, niin me menetämme sen, missä Suomi on ollut parhaimmistoa koko Euroopan osalla.

Aluehallintovirastojen suuntaan ministeri lähetti sapekkaita terveisiä.

-On pystyttävä rajoittamaan taudin leviämistä muutenkin kuin kieltämällä kuorolaulutoiminta ja sellaiset tilaisuudet, joissa ei ole istumapaikkoja, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru latasi tiedotustilaisuudessa.

Potilasturvallisuutta halutaan parantaa tartuntatautilain 48 § muutoksella. Tiedossa on, että esimerkiksi vanhusten parissa on työskennellyt rokottamattomia terveydenhuollon ammattilaisia, jonka seurauksena on tapahtunut myös altistumisia koronavirukselle.

-Me parannetaan potilasturvallisuutta ja valmistellaan tartuntatautilakiin pykälä, joka mahdollistaa sen, että työntekijöiden ja opiskelijoiden rokotesuojaa parannetaan ja näille sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteille tulisi sitten velvoite käyttää palveluissaan henkilöitä, joiden rokotesuoja on riittävä, STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

Rokotusstrategian päivitetyt tavoitteet

Rokotuskattavuuden nostamiseksi ja tavoitteiden saavuttamiseksi tulee:

  • nostaa kahden rokoteannoksen saaneiden osuutta väestössä kohdentamalla tehokkaita toimenpiteitä erityisesti niihin väestöryhmiin ja alueille, joilla rokotuskattavuudessa on todettu puutteita
  • vahvistaa väestön rokotussuojaa tehostamalla kolmansien rokoteannosten antamista
  • varautua alle 12-vuotiaiden lasten rokottamiseen
  • arvioida ja tarvittaessa valmistella lainsäädännön muutoksia potilasturvallisuuden varmistamiseksi

Rokotusstrategia on määräaikainen ja voimassa 30.6.2022 saakka. Strategia päivitetään keväällä 2022, kun saatavilla on uutta seurantatietoa epidemiatilanteesta, rokotuskattavuudesta ja rokotusten vaikutuksista.

Ravintolarajoituksista valtioneuvoston sivuilla

Rokotuksista valtioneuvoston sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*