Suomen kesäsää on yleensä vähintään arvoituksellinen. Kesälomalainen joutuu maksamaan esimerkiksi festivaalilipuista yhä enemmän. Kuva Hailuodon Bättre Folk -festivaaleilta 2023. (Kuva: Hanna Rautio)

Vaikka alkaneen kesän kotimaanmatkailulle ennustetaan kasvua, Kuntalehden lukijat suosivat hienoisesti enemmän ulkomaanmatkoja kuin kotimaassa matkailua.

Kuntalehden kyselyyn vastanneista 11 on sitä mieltä, että kotimaanmatka ei aina voita ulkomaanreissua. Vastaajista yhdeksän taas oli sen kannalla, että kotimaanmatka on aina parempi vaihtoehto.

Ulkomaanmatkailun suosimista perusteltiin muun muassa kotimaan kalliilla hinnalla:

”Kotimaassa matkailu tulee kalliimmaksi ja sää on arvaamatonta. Kesälläkin voi olla kylmää ja talvella on aina kylmää ja pimeää. Kotimaassa harrastan kesällä mökkeilyä.”

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)”Matkailu avartaa. Suomi ei ole maailman napa.”

”Ei, riippuu vähän siitä, mitkä asiat ovat itsellä juuri sinä vuonna aktiivisina.”

Kotimaassa lomailua puolustettiin runsaammin perustellen. Muun muassa helppous ja ympäristönäkökulmat nousivat vastauksissa esiin:

”Hiilipäästöt kokonaisuudessaan pienemmät.”

”Helppo lähteä, nopeallakin aikataululla. Ei (yleensä) kieliongelmia.”

”Lyhyet matkat, raiteilla tai kumipyörillä. Fiksut ihmiset välttää lentämistä. Kivoja paikkoja ei ole vielä läheskään kaikkia koluttu.”

Myös paikallistuntemuksen kasvaminen nähtiin kotimaassa matkailun etuna:

”Oppii ymmärtämään oman maan ja eri alueiden kulttuuria ja historiaa.”

”Suuntaamme kesälomalla aina johonkin päin Suomea. Suunta valikoituu jonkun mielenkiintoisen kohteen mukaan. Se voi olla vaikka joku ITE-taidekohde. Kiertelemme sitten myös lähiseutuja ja jos alueelta löytyy luonnonpuistoja, niin se patikoidaan myös. Pienet persoonalliset paikkakunnat kiinnostavat isoja kaupunkeja enemmän. Niistä saa ystävällistä palvelua sekä vinkkejä moneen lähtöön. Kirpputorit ja kierrätyskeskukset myös ehdottomia käyntikohteita.”

Tilastopalvelu Rudolfin lukujen mukaan kotimaiset yöpymiset kasvoivat yli miljoonalla yöpymisellä vuonna 2023 verrattuna vuoteen 2019. Suomen matkailuorganisaatiot Suoma ry:n teettämän kyselyn luvut ennustavat tälle kesälle kotimaanmatkailun kasvun jatkoa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*