Yhteistyö on viisaampaa kuin verinen kilpailu, päättivät Kotkan ja Haminan kaupungit ja yhdistivät vuosi sitten satamansa HaminaKotka Satama Oy:ksi. Päätöksen ansiosta säästöä on syntynyt jo alkutaipaleella miljoonia.

– Fuusion tavoitteena on säästää 60 miljoonaa euroa seuraavan kymmenen vuoden kuluessa, sanoo Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Ensimmäisen toimintavuoden aikana satama on pystynyt maksamaan pois velkoja.

Satama on kummallekin kaupungille teollisuuden ohella merkittävin leivän tuoja ja elinkeinoelämän veturi. Noin 7 000 työpaikkaa kytkeytyy satamaliiketoimintaan koko Etelä-Kymenlaakson alueella.

Sataman merkitys kaupungeille on viime vuosina vain kasvanut, kun perinteinen teollisuus on vähentänyt työpaikkoja rajusti.

Teollisuuden rakennemuutos koettelee etenkin Kotkaa rajusti. Kotkan talous ui raskaassa velkalastissa muun muassa Merikeskus Vellamoon tehtyjen investointien vuoksi.

Kotkalla ja Haminalla 
muita enemmän velkaa

Kotka omistaa uudesta satamayhtiöstä 60 prosenttia, Hamina 40 prosenttia. Molemmat satamat olivat itsenäisiä osakeyhtiöitä, mikä helpotti fuusion tekemistä. Uudessa satamayhtiössä Haminan omistusosuus on aiemman Haminan sataman kokoluokkaa suurempi.

Molempien kaupunkien velkataakkojen vuoksi kaupungin investoinnit halutaan pitää mahdollisimman pieninä.

Molemmat satamayhtiöt investoivat satamiinsa 2000-luvulla 20–25 miljoonaa euroa vuodessa.

Nyt vuotuiset investoinnit ovat pudonneet pariin miljoonaan euroon vuodessa.

Maan suurin
yleissatama 

HaminaKotkasta tuli fuusion myötä ylivoimaisesti Suomen suurin yleissatama. Muualla Suomessa ei vastaavia fuusioita ole tehty, ja maailmallakin ne ovat harvinaisia.

Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf vertaa satamien yhdistymistä suuruusluokaltaan kuntaliitokseen. 

Lindelöfin mielestä myös Kotkan-Haminan seudun kuntien, eli Kotkan, Haminan, Virolahden, Pyhtään ja Miehikkälän kannattaisi seurata satamien esimerkkiä ja yhdistää voimansa yhdeksi kunnaksi, jotta ne voisivat hyödyntää maksimaalisesti Venäjän rajan läheisyyden.

– Raja on käyttämätön mahdollisuus ja valtava potentiaali. Kun viisi kuntaa kilpailee keskenään ja rahat ovat vanhustenhuollossa, ei saada paljonkaan aikaan. Yhdessä olisimme merkittävä toimija Itämeren alueella. 

Lue koko artikkeli Kuntalehdestä 10/2012

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*