KT Kuntatyönantajat hakisi keinoja kuntien talouden tasapainottamiseen myös opetuksesta.

– Kaikkia toimenpiteitä on kohdennettava tasapuolisesti koko henkilöstöön, myös säästötoimenpiteitä, KT:n tiedotteessa todetaan.

OAJ kritisoi tiedotteessaan 20.11 koulutussektorin sopeuttamistoimia. Järjestö vetoaa tutkimuksiin, joiden mukaan luokassa olevien aikuisten määrän väheneminen leikkausten vuoksi vaikuttaa negatiivisesti luokkailmapiiriin, käytöshäiriöihin ja tunne-elämään.

– Samaan aikaan, kun toisaalla julkisuudessa hämmästellään opetuksen oppilaskohtaisten kustannusten lähes kaksinkertaistumista vuodesta 1980 lähtien, OAJ esittää opetusryhmän enimmäiskokoon säännöksiä, jotka kasvattaisivat entisestään opetuksen kustannuksia, KT toteaa.

Taloudellisesti nykyistä parempina aikoina kunnat ovat panostaneet perusopetuksen laatuun lisäämällä opettajien, koulunkäyntiavustajien ja muiden aikuisten määrää suhteessa oppilaiden määrään.

– Kustannusten kasvu johtuu keskimääräisten ryhmäkokojen tasaisesta pienentymisestä ja luokassa olevien aikuisten määrän lisääntymisestä, ei siitä, että opettajille olisi neuvoteltu muita korkeampia palkankorotuksia, KT muistuttaa.

OAJ esittää, että perusopetuksen opetusryhmiin säädetään 18 oppilaan maksimikoko luokille 1-2 ja 20 oppilaan katto luokille 3-9. Järjestö on laskenut, ettei ryhmien purku maksaisi juuri nykyistä enempää.

KT ei näe yhteyttä lomautusten ja yleisten oppimistulosten välillä ja muistuttaa, että ryhmäkoko ei yleisen tutkimustiedon valossa näytä edes vaikuttavan mitattavissa oleviin oppimistuloksiin merkittävästi, KT:stä huomautetaan.

KT painottaa, että opettajien lomautukset, kuten lomautukset kuntasektorilla yleensä, ovat olleet poikkeuksellisia ja lyhyitä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*