Kuhmossa sijaitsee Vartiuksen rajanylityspaikka. Kuvituskuva.

Kuhmon kaupunki järjestää 10. huhtikuuta kansallisen Rajafoorumin, johon osallistuu ylintä virkajohtoa sisäministeriöstä, Rajavartiolaitokselta, Maahanmuuttovirastosta ja poliisista. Pääpuhujaksi tilaisuuteen saapuu Viron poliisi- ja rajaviranomaisen johtaja Egert Belitšev.

– Belitševin vierailu on osoitus erinomaisesta yhteistyöstä Suomen ja Viron viranomaisten välillä. Haluamme Kuhmon kaupunkina edistää viranomaisten yhteistyötä kaikin tavoin. Rajaan liittyvät päätökset heijastuvat aina suoraan myös meihin rajakuntiin ja meidän kuntalaisiimme. Rajan asia on meidän kaikkien yhteinen asia, sanoo Kuhmon kaupunginjohtaja Juhana Juntunen tilaisuuden kutsussa.

Tilaisuudessa kuullaan ajankohtaispuheenvuorot myös Suomen Punaisen Ristin ja Journalistiliiton edustajilta. Tapahtuman paneelikeskustelussa ovat mukana muun muassa Kuntaliiton, Kainuun rajavartioston ja kirkon edustajat.

– Meidän ajatuksemme on, että kaikkia tahoja tarvitaan välineellistetyn maahantulon kysymyksiä ratkaistaessa. Kuntalaisten arki on meidän vastuullamme ja meidän on kuunneltava hyvin herkällä korvalla tuntemuksia ja kysymyksiä, mitä tilanne rajalla aiheuttaa, kertoo paneelikeskustelua vetävä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Huotari.

Itäraja suljettiin täysin henkilöliikenteeltä 29. marraskuuta 2023. Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikat avattiin joulukuun puolivälissä pariksi päiväksi, mutta suljettiin pian uudelleen. Itärajan sulkua jatkettiin viimeksi 8. helmikuuta annetulla päätöksellä 14. huhtikuuta astit.

Vain Vainikkalan rajanylityspaikka on avoinna rautatietavaraliikenteelle, sillä sitä pidetään muun muassa huoltovarmuuden kannalta keskeisenä.

Kuhmossa sijaitsee Vartiuksen rajanylityspaikka. Muita kansainvälisiä rajanylityspaikkoja Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla ovat (pohjoisesta etelään) Rajajooseppi (Inari), Salla, Kuusamo, Niirala (Tohmajärvi), Imatra, Nuijamaa ja Vainikkala (Lappeenranta) sekä Vaalimaa (Vironlahti).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*