Ennaltaehkäisevässä lastensuojelutyössä ja perheiden varhaisessa tukemisessa onnistuneesti toiminut Imatran hyvinvointineuvola on palkittu Kunnallinen lastensuojeluteko -palkinnolla.
Palkinnon saajan valitsi ja palkinnon luovutti Lastensuojelun Keskusliiton puheenjohtaja, professori Pentti Arajärvi Kuntatalolla tänään torstaina 21. maaliskuuta.
– Imatran kunnallisen hyvinvointineuvolan toimintamalli lähtee kiitettävän varhaisesta tukemisesta – jo äitiysneuvolasta ja periaatteessa kaikista äideistä. Välitön kohtaaminen tarvittaessa lapsen kotona tuottaa tulosta lastensuojelun tarpeen kevenemisenä ja lapsiperheiden hyvinvointina, Arajärvi perusteli päätöstään.
Lastensuojelun Keskusliitto, Kuntaliitto ja Huoltaja-säätiö nostavat esiin kunnissa tehtävää hyvää kehittämistyötä sekä hyviä käytäntöjä palkitsemalla hyvän kunnallisen lastensuojeluteon.
Ensimmäistä kertaa jaettu palkinto myönnetään sekä lapsen että perheen näkökulmasta merkitykselliselle lastensuojeluteolle, joka edistää lastensuojelun toiminnan kehittämistä, asiakasnäkökulman entistä parempaa huomioimista sekä pienillä teoilla aikaansaatuja muutoksia.
– Kunnallisen lastensuojelun puutteista huolimatta ympäri Suomea kehitetään jatkuvasti uusia hyviä käytäntöjä lastensuojeluun. On tärkeää  myös nostaa esiin käytännön esimerkkejä siitä, miten näitä pulmia on mahdollista ratkaista, sanoo ohjelmajohtaja Hanna Heinonen Lastensuojelun Keskusliitosta.
Imatran kaupungin hyvinvointipalvelujen toimialajohtaja Tiina Kirmanen vastaanotti palkinnon.
Tarpeeksi konkreettisesti ja tarpeeksi ajoissa
Hyvinvointineuvolan toiminnan tavoitteena on lapsiperheiden hyvinvoinnin ja vanhemmuuden tukeminen sekä erityistä tukea tarvitsevien perheiden varhainen tunnistaminen ja auttaminen. Tavoitteeseen pyritään ehkäisemällä ja hoitamalla lapsiperheiden ongelmia suoraan heidän kotonaan ja tarpeeksi ajoissa.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun imatralaiseen perheeseen odotetaan lasta, neuvola tapaa kaikki perheenjäsenet ja perheen kotona käydään kunkin perheen tuen tarpeen mukaan. Varsinainen perhetyö käynnistyy niiden perheiden kanssa, joiden kohdalla herää jonkinlaista huolta hyvinvoinnista.
Myös perhetyön muotoja on uudistettu. Työntekijät jalkautuvat kouluihin, päiväkoteihin ja perheiden koteihin myös iltaisin ja viikonloppuisin. Apu on käytännönläheistä virastokäyntien ja keskustelujen sijasta.
– Me autamme perheitä siellä missä huoli havaitaan emmekä lähetä heitä eteenpäin toiselle viranomaiselle. Erittäin tärkeää onnistumiselle on ollut avun oikea-aikaisuus. Jonottaminen ja virastossa käyminen ei perheitä auta, Imatran kaupungin hyvinvointipalvelujen toimialajohtaja Tiina Kirmanen kuvaa toimintamallia.
Lastensuojelun menot laskivat
Imatralla havahduttiin 2000-luvun alussa tilanteeseen, jossa lastensuojelun ja muiden lasten ja nuorten erityispalvelujen kustannukset kasvoivat hallitsemattomasti. Huostaanottoja jouduttiin tekemään enemmän kuin valtakunnallisesti keskimäärin.
– Saimme poliitikot vakuutettua, että pystymme vaikuttamaan tilanteeseen panostamalla ennaltaehkäisevään työhön, Tiina Kirmanen sanoo.
Yksinkertainen, ennaltaehkäisevä työ on tuottanut nopeasti tulosta. Pitkäaikaisesti sijoitettujen lasten ja nuorten määrä saatiin kääntymään laskuun. Myös lastensuojelun kokonaismenojen kasvu on pystytty kääntämään laskuun. Lastensuojelun laitospalvelumenot olivat vuonna 2012 yli 700 000 euroa vähemmän kuin neljä vuotta aikaisemmin.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätösten myötä Imatra pystyi heti palkkaamaan kuusi uutta perhetyöntekijää pysyvästi.
– Merkittävää oli, että Hyvinvointineuvola ei ollut määräaikainen projekti, vaan saimme sille heti pysyvän rahoituksen. Ja mikä tärkeintä, resursseja ei otettu korjaavasta työstä. Nyt perhetyössä työskentelee yhteensä 18 perhetyöntekijää.
Hyvinvointineuvolan perustaminen on antanut sysäyksen lasten ja perheiden palveluiden kokonaisuudistukselle Imatralla. Sen myötä Imatra on pystynyt lakkauttamaan kokonaan yhden lastenkodin, jonka työntekijäresurssit siirrettiin perhetyöhön ja lastensuojelun avohuoltoon.
Yhdeksän ehdokasta
Kunnallinen lastensuojeluteko -palkinnon muut ehdokkaat olivat: Hämeenlinnan kaupungin Toppari-tiimi, Nuoret kehittäjät – lastensuojelunuorten kehittäjäryhmä Helsingistä, Keski-Suomen alueen kiertävä erityissosiaalityöntekijä, Oulun hyvinvointineuvola, SABIR—Tidig öppen dialog, Perhearviointi-kuntoutus ja seuranta Raumalta, Varhaisen tuen toimintamalli Liedon sosiaalipalveluissa sekä Lastensuojelun palveluohjaus peruspalvelukeskus Oiva-liikelaitoksessa.

Palkintona Imatran Hyvinvointineuvolalle luovutettiin 1000 euron arvoinen matkakulustipendi kansainväliseen kokemustenvaihtoon.

Katso Kunta.tv:n Tiina Kirmasen haastattelu tästä
Katso myös taltiointi palkintojenjaosta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*