Ei kunnankamreeria paljon naurata, kun loppuvuoden verotilitykset uhkaavat painua miinukselle. (Kuva: Pixabay)

Loppuvuoden runsaat veronpalautukset ilahduttavat kuntalaisia, mutta kuntien kirstunvartijoita ne eivät paljon naurata. Kuntaliiton tuoreen arvion mukaan kunnallisveron tilitykset ovat tänä vuonna noin 400 miljoonaa euroa alemmat, kuin huhtikuun veroennustekehikossa arvioitiin. Arvio perustuu Verohallinnon heinäkuun lopulla julkaisemiin ennakkotietoihin.

Vielä suurempi eli peräti 600 miljoonaa on pudotus, jos kertymiä verrataan kevään kuntatalousohjelman (KTO) ennusteisiin. Kuntaliiton huhtikuun veroennustekehikossa kunnallisveron tilityksiksi arvioitiin 19 250 miljoonaa euroa ja KTO:n arvioissa summa oli noin 19 460 miljoonaa euroa.

– Erot ennusteiden ja todellisuuden välillä ovat poikkeuksellisen suuria. Yksi iso selittävä tekijä on, että veronpalautuksia maksetaan tänä vuonna poikkeuksellisen paljon eli 250 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän.

– Meidän arvion mukaan tämän taustalla on ainakin osittain kiky-sopimuksen vaikutukset ansiotuloihin. Julkisen sektorin työntekijöiltä leikattiin lomarahoja, mutta tätä ei välttämättä ole huomioitu ennakonpidätyksessä. Nyt nämä liikaa pidätetyt verot maksetaan takaisin, Kuntaliiton kuntatalousyksikön vt. johtaja Henrik Rainio toteaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Tilanne poikkeuksellinen

Arviot ja ennusteet kunnallisverotilitysten suuruudesta ovat aina osin epävarmoja, mutta tänä vuonna tilanne on poikkeuksellinen juuri veronpalautusten määrän suhteen. Miinusta vuoden 2018 kunnallisverokertymän osalta aiheuttaa myös esimerkiksi 90 miljoonaa euroa ennakoitua suuremmat työtulovähennykset.

– Muitakin tekijöitä on vaikuttamassa tilitysten suuruuteen, mutta niiden summat ovat normaaleissa rajoissa. Tänä vuonna vain kaikki luvut ovat kuntien kannalta miinusmerkkisiä ja se näkyy loppuvuodesta, kun marras-joulukuun kunnallisverokertymiä kunnille maksetaan, Rainio arvioi.

– Monen kunnan loppuvuoden verotilitykset tulevat olemaan heikot tai jopa negatiiviset, Henrik Rainio jatkaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*