Moni kunta mainitsi kyselyssä käytössään olevan muita tapoja tukea lapsiperheitä. Tällaisia olivat esimerkiksi maksuton varhaiskasvatus, kotihoidontuen tai yksityisen hoidon tuen kuntalisät, avoimet perhekerhot ja ylipäänsä toimivat kuntapalvelut. (Kuva: Jorma Ylönen)

Vauvarahaa maksaa Suomessa vuonna 2022 58 kuntaa, kertoo Kuntaliiton selvitys. Vuonna 2019 vastaava luku oli 27. Selvityksen mukaan vauvarahan määrä vaihtelee 50 eurosta 10 000 euroon. Keskimäärin vauvarahan suuruus on 500 euroa.

Suurinta vauvarahaa maksavat Miehikkälä, Luhanka ja Lestijärvi. Nämä kunnat maksavat perheille vuosittain 1000 euroa lapsen ensimmäisten kymmenen elinvuoden ajan eli yhteensä 10 000 euroa.

1000 euron vuosittaista vauvarahaa maksoivat myös Vesanto, Veteli, Juupajoki, Simo ja Halsua.
Vesanto maksoi tukea kuuden vuoden ajan, Veteli, Juupajoki ja Simo viiden vuoden ajan ja Halsua kolmen vuoden ajan. Virroilla ja Ähtärissä maksettiin vauvarahaa 4000 euroa jokaista kuntaan syntynyttä kohden, mutta vuosittainen maksuerä näissä kunnissa oli 500 euroa.

Yleisintä pienissä kunnissa

Vauvarahaa maksaneet kunnat ovat yleensä pieniä, useimmiten noin 2000–2500 asukkaan kuntia. Maakunnittain tarkasteltuna vauvarahaa maksettiin vuonna 2022 eniten Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa. Vähiten vauvarahaa maksavia kuntia oli Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Pirkanmaalla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)20 kuntaa antaa vastasyntyneiden perheille lahjakortin, palvelusetelin tai maksoivat synnyttäjän sairaalakustannukset. 14 kuntaa jakaa lahjakortteja, joita pystyy käyttämään paikallisten yritysten tavaroihin ja palveluihin. Kaksi kuntaa maksaa synnyttäjien sairaalakustannukset ja yksi kunta antaa palvelusetelin koti- tai siivouspalveluihin. Yksi kunnista tarjoaa perheille maksutonta lapsiperheiden kotipalvelua.

51 kuntaa antoi vastasyntyneille tavaralahjan. Lahjat olivat useimmin vauvan vaatteita, tai muita vauvatarvikkeita kuten leluja, kirjoja tai peitteitä. Lahjojen arvo vaihteli muutamasta eurosta noin sataan euroon. Lahjat olivat pääosin symbolisia muistamisia.

Moni kunta mainitsi kyselyssä käytössään olevan muita tapoja tukea lapsiperheitä ja
helpottaa näiden arkea. Tällaisia olivat esimerkiksi maksuton varhaiskasvatus, kotihoidontuen tai yksityisen hoidon tuen kuntalisät, avoimet perhekerhot ja ylipäänsä toimivat kuntapalvelut.

”Mukava muistaminen kunnan puolesta”

Pohjoissavolainen Vieremän kunta maksaa 1000 euron vauvarahan kertakorvauksena. Vauvan ja hänen huoltajansa tulee olla syntymähetkellä kirjoilla Vieremän kunnassa.

– Vauvaraha on nuorelle perheelle mukava muistaminen kunnan puolesta. Haluamme viestiä sillä perhemyönteisyyttä. Emme kilpaile tällä pienellä symbolisella eleellä naapurikuntien kanssa vaan luomme hyvää henkeä Ylä-Savoon, kertoo Vieremän kunnanjohtaja Mika Suomalainen.

Kuntaliitto toteutti selvityksen alkusyksystä 2022. Manner-Suomen 293 kunnasta tieto muistamisesta saatiin 280:stä. Edellisen kerran vauvarahan maksamista on selvitetty vuonna 2019.

– Asia ja toteutustapa on hyvinkin kuntakohtainen. Onhan varmasti jokin tapa mukava muistaa kuntaan syntyviä uusia asukkaita. Se lisääkö se esimerkiksi halukkuutta ryhtyvä vanhemmaksi tai mitä se muutoin edistää on vaikea arvioida, sanoo Kuntaliiton kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen.

Selvitys: Vastasyntyneiden muistaminen kunnissa 2022

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*