Kunnille jopa lähes viiden miljoonan euron potteja kaivosmineraaliverosta – Sotkamo, Sodankylä ja Keminmaa selkeänä kaivosrahakärkenä

Lainsäädäntövaiheessa kaivosmineraaliveron verotuoton arvioitiin olevan noin 25 miljoonaa euroa vuodessa. Kuva: Pixabay
Vuoden 2024 alusta käyttöön otetun kaivosmineraaliveron tuotto ensimmäisenä vuonna oli yhteensä 31,2 miljoonaa euroa.
Verohallinto tiedottaa myös, että edellä mainitusta potista tilitetään 18,7 miljoonaa euroa kunnille ja 12,5 miljoonaa valtiolle.
Lainsäädäntövaiheessa kaivosmineraaliveron verotuoton arvioitiin olevan noin 25 miljoonaa euroa vuodessa.
Verohallinto tilittää kaivosmineraaliveroa yhteensä 20 kunnalle.
Eniten veroa kertyi Sotkamon kunnalle, noin 4,9 miljoonaa euroa. Myös Sodankylä (4,4 miljoonaa euroa) ja Keminmaa (noin 4,7 miljoonaa euroa) saavat kaivosmineraaliverosta yli neljän miljoonan euron kertymän.
Seuraavaksi eniten veroa kertyi Kittilän (2 miljoonaa euroa) ja Siilinjärven (1,7 miljoonaa euroa) kunnille sekä Kajaanin kaupungille (1 miljoonaa euroa), tiedotteessa kerrotaan.
Kullanhuuhdonnasta ei tarvitse maksaa veroa
Ylitarkastaja Santeri Aila Verohallinnosta kertoo, että kaivosmineraaliveron tarkoitus on korvata uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä Suomen valtiolle.
– Kaivosmineraalivero on oma-aloitteinen vero eli kaivosyhtiöiden pitää itse ilmoittaa ja maksaa vero Suomessa louhituista kaivosmineraaleista. Veron maksaa käytännössä toimija, joka on louhinut kaivosmineraalin, ja jolta edellytetään kaivoslainsäädännön mukainen lupa kaivostoiminnan harjoittamiseen.
– Sellaisista kaivosmineraaleista, jotka on louhittu muualla kuin Suomessa ja jotka tuodaan Suomeen rikastettavaksi tai jalostettavaksi, ei tarvitse maksaa veroa. Myöskään kullanhuuhdonnasta ei veroa tarvitse maksaa.
Kaivosyhtiöt maksoivat vuodelta 2024 kertyneen kaivosmineraaliveron Verohallinnolle maaliskuussa 2025.
Kaivosmineraaliveron tuotosta 60 prosenttia tilitetään niille kunnille, joissa kaivokset sijaitsevat. Loput 40 prosenttia Verohallinto tilittää valtiolle.
– Verotuotto tilitetään sille kunnalle, jonka alueella sijaitsee kaivoksen niin sanottu varsinainen kaivosalue. Jos kaivos sijaitsee useamman kuin yhden kunnan alueella, verotuotto jaetaan pinta-alojen suhteessa.
– Sijaintikunta ja pinta-ala määräytyvät kaivoslainsäädännössä tarkoitetun lainvoimaisen luvan mukaan, Santeri Aila jatkaa tiedotteen mukaan.
Kaivosmineraalivero on valmistevero
- Hopeasta, koboltista, kromista, kullasta, kuparista, litiumista, lyijystä, nikkelistä, palladiumista, platinasta, sinkistä ja uraanista vero määräytyy rikastukseen toimitetun kaivosmineraalin sisältämän metallin määrän ja verotusarvon perusteella.
- Näiden mineraalien osalta vero on maksettava myös sellaisista rikastukseen toimitetun kaivosmineraalin sisältämistä metalleista, joita ei saada hyödynnettyä rikastusprosessissa.
- Muista kaivosmineraaleista vero määräytyy louhintamäärän perusteella.
- Sivukivestä eli kiviaineksesta, jota joudutaan louhimaan hyödynnettävien kaivosmineraalien saavuttamiseksi, ei tarvitse maksaa kaivosmineraaliveroa.
Lähde: Verohallinto
Lue myös: