Keskustelukulttuuria kunnissa pyritään parantamaan.

Keskustelukulttuuria halutaan parantaa ja epäasiallista käytöstä ehkäistä pian alkavan projektin avulla.

– Nämä aiheet ovat olleet pinnalla ja keskusteluissa kunnissa pidemmän aikaa. Kuntakenttä on esittänyt toiveen, että voisimme olla avuksi, kertoo Kehittämispäällikkö Jarkko Majava Kuntaliitosta.

Häirintätapauksia varten on olemassa oppaita ja neuvontaa, mutta keskustelukulttuurin parantamisessa on kyse paljon muustakin.

– Kunnissa on epätietoisuutta, kenellä on oikeus tai velvollisuus toimia erilaisissa tilanteissa. Haemme nyt tiiviissä yhteistyössä kuntien kanssa ratkaisuja ja toimintamalleja sekä suunnittelemme liittoon kuntien neuvontaa.

Majava kertoo, että projektia ei haluta etukäteen tiukasti suunnitella ja paaluttaa. Kuntaliitto haluaa kuulla, millainen apu olisi kaikkein tärkeintä ja millaisesta materiaalista olisi eniten hyötyä.

Yksi esimerkki on sosiaalinen media, jossa esiintyy paljon hyvää keskustelukulttuuria rapauttavaa viestittelyä.

Tarkoitus on löytää toimivia malleja esimerkiksi tilanteisiin, joissa yksittäisiä ihmisiä pommitetaan epäasiallisilla viesteillä ja samalla synnytetään kulttuuria, joka on vastoin yleisesti hyväksyttyjä normeja.

Majava huomauttaa, että yhdellä projektilla ei koko keskustelukulttuuria paranneta. Hänen mielestään on kuitenkin tärkeää, että kuntien ylin johto sekä päättäjät tietävät, miten hankalissa tilanteissa on syytä toimia sekä miten toiminta voidaan suunnata isoihin tavoitteisiin eli tekemään parempia päätöksiä.

Johdon puututtava tilanteisiin

Loanheitto ja epäasiallisuus mielletään helposti kuntien asukkailta tulevaksi ryöpytykseksi. Julkisuudessa on ollut esillä jo jonkin aikaa tapauksia, joissa luottamushenkilöt käyttäytyvät epäasiallisesti kuntaorganisaation henkilöstöä kohtaan.

– Epäasiallisuus heijastelee koko kuntayhteisöön. Jos luottamushenkilö toimii epäasiallisesti, se saattaa näyttäytyä hyväksyttynä. Mutta tämä pätee yhtä lailla toisinpäin. Myös asiallinen käytös näkyy ulospäin.

Epäasiallisesta keskustelukulttuurista on olemassa oikeustapauksia. Teema ei ole uusi myöskään sikäli, että voimassa olevassa laissa on johdolle määräyksiä puuttua työntekijöiden kohtaamaan epäasialliseen käytökseen. Myös työsuojelumääräyksissä puututaan asiaan.

Myös nämä otetaan huomioon uusien toimintamallien suunnittelussa.

Kuntaliiton käynnistämä projekti on kaksivuotinen, mikä ei tarkoita, että hyviä toimintamalleja jouduttaisiin odottamaan vuoteen 2024. Kuntien ajatuksia kuullaan syksyn aikana, ja teemasta järjestetään tilaisuuksia pitkin matkaa.

Lue lisää: Epäasiallinen käytös ei enää vetele ”Kuntakentälle tarvitaan oma me too -liike”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*