Suomalaiset kunnat ja kaupungit ovat osoittaneet vankan tukensa Ukrainan kansalle. Isot kaupungit valmistelevat yhteensä noin 1,5 miljoonan euron avustusta sodassa olevalle maalle. (Kuva; Helsingin kaupunki)

Kotimaisissa kunnanhallituksissa otetaan harvoin kantaa kansainvälisiin kriiseihin, mutta Ukrainan sota on saanut kuntapäättäjät kääntämään selkänsä Venäjälle. Samaan aikaan on päätetty myös auttaa iskun kohteeksi joutuneita ukrainalaisia.

Eturivissä ovat olleet suurimmat kunnat, kun taloudellista apua on kanavoitu Ukrainaan. Helsingin, Espoon, Tampereen, Turun, Oulun, Vantaan, Hämeenlinnan, Joensuun, Jyväskylän, Kotkan, Kouvolan, Kuopion, Lahden, Lappeenrannan, Mikkelin, Porvoon sekä Rovaniemen kaupungit valmistelevat noin 1,5 miljoonan euron apupakettia Ukrainaan.

Ensimmäiset kaupungit ennättivät päättämään asiasta jo maanantaina. Oulun kaupunginvaltuusto käsitteli kiireellisenä asiana tuen antamisen ja päätti avustaa Ukrainan valtiota 100 000 eurolla.

Kaupunkien avustukset tullaan antamaan joko raha-apuna tai humanitaarisena materiaaliapuna yhteistyössä Suomen valtion, avustusjärjestön tai muun luotettavan yhteistyökumppanin kautta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Sota Ukrainassa on aiheuttanut humanitaarisen hätätilan ja apu sodan keskellä oleville on nyt tärkeää. Kaupungit haluavat osoittaa tukensa ukrainalaisille tässä erittäin surullisessa ja järkyttävässä tilanteessa, edellä mainittujen kaupunkien pormestarit ja kaupunginjohtajat toteavat yhteisessä tiedotteessa.

 Pieneltä kunnalta isot rahat

Suuret kaupungit kannustavat myös muita Suomen kuntia vastaavaan yhteistyöhön ja avustamiseen. Yksi komeimmista lahjoituksista suhteessa kunnan kokoon tulee 3000 asukkaan Pyhäjoelta, jossa kunnanhallitus päätti lahjoittaa 10 000 euroa Ukrainan lasten auttamiseksi.

Osa kunnista on tukenut Ukrainan kansaa esimerkiksi SPR:n tai Unicefin kautta. Etelä-Pohjanmaan alueella ollaan käynnistämässä yhteistä kuntakampanjaa ukrainalaisten auttamiseksi.

Myös Kuntaliitto on osaltaan ohjeistanut kuntia avun oikeassa kohdentamisessa ja toiminnassa Venäjän suuntaan. Kuntaliitto suosittaa toistaiseksi ystävyyskuntatoimintojen keskeyttämistä ja pidättäytymistä uusien toimintojen aloittamisesta venäläisten kaupunkien ja kuntien kanssa.

Ystävyyskuntasuhteet jäihin

Ystävyyskuntatoiminnan jäädyttämisestä tippuu tietoja julkisuuteen jatkuvasti. Turku keskeytti kaikki ystävyyskaupunkiaktiviteetit Pietarin kanssa ja päätti sulkea Pietarin Suomi-talossa sijaitsevan Turku-keskuksen.

Kuhmon kaupunki ilmoitti tänään Kostamuksen kaupungille, että vuoden 2022 ystävyyskaupunkitoimintaa koskevan toimintasuunnitelman toimeenpano keskeytetään. Rajanaapureina sijaitsevien kaupunkien välinen yhteistyö on ollut tähän saakka erittäin vilkasta ja monipuolista.

Oulun kaupunki ilmoitti niin ikään keskeyttävänsä ystävyyskaupunkitoiminnan Arkangelin ja Kronstadtin kanssa. Samat ovat linjaukset myös Joensuussa, jossa kaupunki on toistaiseksi päättänyt keskeyttää yhteistyön venäläisten ystävyyskuntien kanssa. Kaupungilla on ollut voimassa ystävyyskuntatoimintaa esimerkiksi Petroskoin, Sortavalan ja Suojärven kanssa. Lisäksi Joensuun kaupunki pidättäytyy toistaiseksi käynnistämästä uusia yhteistyöhankkeita venäläisten kumppaneiden kanssa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*