Sopimuskausi alkoi vapusta. Kunta-alan uudet virka- ja työehtosopimukset ovat voimassa huhtikuun 2025 loppuun saakka. Arkistokuva: Niko Pohjolainen

Kunta-alalle on syntynyt noin 300 000 palkansaajaa koskevat kolmevuotiset työ- ja virkaehtosopimukset. Niiden piirissä on lähes 70 prosenttia kunta-alan palkansaajista. Sopu koskee kaikkia kunta-alan työehtosopimuksia.

–Kunta-alan sopimus- ja neuvottelujärjestelmä osoitti toimivuutensa erittäin haastavissa olosuhteissa, sanoo Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen tiedotteessa. 

KT:n lisäksi sopijaosapuolina ovat Ammattiliitto Jytyn ja JHL:n muodostama Julkisen alan unioni JAU sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO. 

Uudet sopimukset perustuvat sovittelulautakunnan 10. toukokuuta antamaan sovintoehdotukseen eli ratkaisu sisältää näin ollen myös viisivuotisen palkkaohjelman vuosille 2023-2027. Se nostaa palkkoja 5,1 prosenttia normaalien sopimuskorotusten lisäksi. 

–Ammattiliitto Jytyn tavoitteena olivat reilut palkankorotukset ja palkkaohjelma, joka huomioi kaikki kunta-alan ammattilaiset, erityisesti matalapalkka-alat. Sopimuksessa nämä keskeiset tavoitteet täyttyivät, sanoo Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima tiedotteessa.

Ensimmäinen palkankorotus jo kesäkuussa 

Sopimuskauden ensimmäinen palkankorotusajankohta oli jo 1. kesäkuuta, joten ensimmäinen, 46 euron, vähintään kahden prosentin yleiskorotus tulee maksuun taannehtivasti kaikille kunta-alan työntekijöille.

–Taloudelliset näkymät vaikeutuvat ja inflaatio laukkaa hurjana, joten on tärkeää saada palkankorotukset maksuun mahdollisimman nopeasti, toteaa JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa. 

Toisen ja kolmannen vuoden palkankorotukset tulevat olemaan vähintään 1,9 prosenttia vuodessa riippumatta siitä, mitä vientialoilla ja teollisuudessa sovitaan. Jos näillä aloilla sovitaan korkeammista korotuksista, erotus heijastetaan myös kunta-alan palkkaratkaisuun. 

−Tämä ratkaisu murtaa Suomen mallin, jossa kaikkia muita aloja on pidetty teollisuuden palkankorotusten vankina. Sopimuksen pohjalta voimme nyt ryhtyä täyttämään kunta-alan palkkakuoppaa, toteaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tiedotteessa. 

Sopimusratkaisu on kolmivuotinen ajalla 1.5.2022–30.4.2025. Sopimuskaudella työvoimakustannukset nousevat korkoa korolle laskien keskimäärin 8,79 prosenttia. 

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*