Niin sanotun ministerimallin käyttöönottoa kannattaa kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista kuntajohtajista. Kahdeksan kymmenestä puolestaan arvioi, että kuntien henkilöstön valintaa kunnanhallitukseen tulee rajata nykyistä tiukemmin.

Kaikkiaan 82 prosenttia vastanneista haluaa rajata kuntien henkilöstön kelpoisuutta kunnan luottamuselimiin nykyisestä niin, että kunnanhallituksen jäsenenä ei voi olla oman kunnan viranhaltijoita tai työntekijöitä.

– Tulos kertoo tarpeesta selkeyttää kuntajohtamisen rooleja ja vähentää mahdollisia eturistiriitoja. Jatkopohdinnoissa on samalla syytä muistaa perustuslain takaamat vaikutusmahdollisuudet kaikille kansalaisille, Kuntaliiton tutkimus- ja kehityspäällikkö Kaija Majoinen toteaa.

Kaksi kolmesta on sitä mieltä, että kunnanhallituksen puheenjohtajan asemasta, tehtävistä, vastuista ja palkkioperusteista pitäisi säätää kuntalaissa. Reilu 40 prosenttia piti tarpeellisena kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävän muuttamista osa-aikaiseksi mahdollistamalla tälle yksi kokonainen päivä viikossa tehtävien hoitamiseen.

– Selvityksen vahva viesti on, että johtavien luottamushenkilöiden, erityisesti valtuuston ja hallitusten puheenjohtajien työ ja rooli koetaan entistä tärkeämmäksi osaksi kunnan johtamisen kokonaisuudessa. He eivät ole enää vain perinteisessä kokousten puheenjohtajan roolissa vaan poliittisten prosessien johtajia ja luomassa edellytyksiä sille, että kunnissa pystytään tekemään strategisia päätöksiä, Kaija Majoinen sanoo.

Kuntajohtajien mielipiteitä kuntajohtamisen kehittämistarpeista
kysyttiin kaikilta kunnan- ja kaupunginjohtajilta elokuussa 2012.
Kyselyyn vastasi 129 johtajaa. Kuntaliitto toteutti kyselyn
Kuntajohtajat ry:n hallituksen kanssa.

(KL) Lue Kuntaliiton tiedote kokonaisuudessaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*