Näkymä Juuan kirkonkylän vanhaan osaan eli Puu-Juukaan. (Kuva: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto)

KUNTAKIERROS Juuan kunta on liittynyt Kohti hiilineutraalia kuntaa -verkostoon eli se on nyt niin sanottu Hinku-kunta. Samalla Juuka on liittynyt Kunta-alan energiatehokkuussopimukseen.

– Olemme luopuneet lähes kokonaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä koko kuntakonsernissa. Tuotamme lämpöä merkittävissä määrin omista metsistä saaduilla raaka-aineilla. Uudet rakennukset ovat erittäin energiatehokkaita ja vanhempien rakennusten osalta pyrimme tehostamaan energiatehokkuutta eri tavoin, kertoo kunnanjohtaja Henri Tanskanen Pohjois-Karjalan maakuntaliiton tiedotteessa.

– Kunnan pinta-ala on suuri, joten ilmastokytkös on vahva pelkästään metsäomaisuuden kautta. Olemme sitoutuneet vastuulliseen ja kestävään metsäpolitiikkaan ja luonnon monimuotoisuuden kunnioittamiseen.

Juuan liittymisen jälkeen 95,5 prosenttia Pohjois-Karjalan asukkaista asuu kunnassa, joka on asettanut päästövähennystavoitteen. Pohjois-Karjalan 13 kunnasta verkostosta puuttuvat enää Heinävesi ja Polvijärvi.

Pohjois-Karjala on sitoutunut alueen Hinku-kuntien kanssa vähentämään maakunnan kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Ennakkolaskennan mukaan Pohjois-Karjalassa oli leikattu kokonaispäästöjä 36 prosenttia vuoteen 2021 mennessä.

Henri Tanskasen mukaan pienemmissä kunnissa ei ole riittäviä resursseja hoitaa itse asioita, joita Hinku-verkoston yhteistyön kautta on saatavilla.

– Pohjois-Karjalaan tulee seuraavina vuosina useita hankerahoitusinstrumentteja, joiden avulla myös Juuka voidaan siirtää 2020-luvun vaatimalle tasolle ilmasto- ja energiapolitiikassa. Meillä on edessä aurinko- ja tuulivoimaan liittyviä asioita, fossiilisista polttoaineista luopumisen vauhdittamista sekä kunnan rakennuksiin kohdistuvia energiatehokkuusasioita.

Koko maassa Hinku-kuntia on 93.

Pohjois-Karjalan kuntien ilmastotyötä on vauhdittanut maakuntaliiton Päästöt kuriin – tehokkaasti kohti vähähiilisyyttä -hanke. Tämän vuoden alussa maakuntaliitossa käynnistyi Ilmastokestävä Pohjois-Karjala -hanke, jossa kohderyhmänä ovat myös yritykset.

– Tarvitsemme myös uusia, kestäviä keinoja päästöjen vähentämiseen. Hankkeen tavoitteena on luoda kestäviä toimintatapoja, jotka tukevat ilmastonmuutoksen hillintää ja luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Ne myös tuovat työtä ja kestävän yrittämisen mahdollisuuksia Pohjois-Karjalaan, kertoo maakuntaliiton projektisuunnittelija Eetu Ahlberg.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä