Vanhassa Puhoksessa kävijöitä ilahduttavat muiden muassa Puhoskartanon puutarha, leikkipuisto, treenikontti ja mylly. Kuva: Kaitafilmi produktio/Hannu Putkuri

Suomen vuoden kylä 2024 on valittu ja se on Kiteellä sijaitseva Puhos, Suomen Kylät ry tiedottaa.

Keski-Karjalassa sijaitsevassa kylässä vallitsevasta positiivisesta hulluttelusta kertoo muun muassa se, että kylällä rikottiin ennätyksiä ja ajettiin maailman suurimmalla jääpossujunalla, Suomen Kylät ry tiedottaa.

Puhos on perinnenavettojaan vaaliva 600 asukkaan kylä.

Suomen Kylät edustaa noin 4 000 kyläyhdistystä ja -toimikuntaa, 19 maakunnallista kyläyhdistystä ja 54 seudullista Leader-ryhmää. Kyseinen yhdistys nostaa esiin, miten Puhoksen sydämenä sykkii Puhoksen koulu, jonka yhteydessä toimii myös päiväkoti.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kylältä löytyy muun muassa leikkipuisto, matalarantainen uimapaikka ja myllyravintola.

Isoja muutoksia

Tiedotteen mukaan Puhoksessa on viimeisen kolmen vuoden aikana saatu aikaan merkittävä muutos kylän vireydessä ja yhteisöllisyydessä.

Keskeinen rooli tämän muutoksen toteuttamisessa on ollut keväällä 2021 perustetulla Puhoksen kehittämisyhdistys ry:llä, joka otti vastuulleen kylän kehittämisen koordinoimisen ja lähti määrätietoisesti taittamaan alueella käynnistynyttä näivettymis- ja taantumiskehitystä positiivisempaan suuntaan.

Sekä vuonna 2022 että 2023 Vanhan Puhoksen alueella vieraili arviolta 11 000 ihmistä. Tiedotteessa kerrotaan myös, että Puhoksen vanhaan myllyyn perustettu Myllyravintola Wanha Puhos on saanut vankan jalansijan kiteeläisten olohuoneena.

Nouseva trendi

Puhoksen kehittämisyhdistys ry:n puheenjohtaja Kaisu Leinonen kertoo, että Puhoksen voitto on suuri kunnianosoitus puhoslaisille.

– Suomen parhaan kylän voima on toimelias kyläyhteisö, mutta viime aikoina nouseva trendi kylällämme on salapuhoslaisuus. Meille on muuttanut useita ihmisiä, jotka ovat omien alojensa ehdotonta huippua. He arvostavat omaa rauhaa ja rentoa ilmapiiriä.

Kunniamainintoja

Suomen Vuoden Kylä -valintaraati jakoi kaksi kunniamainintaa erittäin ansioituneille kylille. Kunniamaininnan sai Pohjois-Savossa Rautalammilla sijaitseva Kerkonkosken kylä.

Kerkonkoski on 500 asukkaan kylä, jossa ymmärretään, että palvelut eivät ole pienessä kylässä itsestäänselvyys. Olemassa olevat palveluja on pyritty pitämään elossa yhteistyöllä.

Kunniamaininnan sai lisäksi Pirkanmaalla Ruovedellä sijaitseva Visuveden kylä.

Visuvesi on 430 asukkaan kylä Ruovedellä, Pirkanmaalla. Visuvedellä on aktiivista yhteisöllistä kylätoimintaa, tapahtumia ja näkyviä tekoja.

Suomen kylät ry tiedottaa vielä, että Suomen vuoden kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*