Riihimäellä varaudutaan siihen, että vielä tulee mahdollisuus vaihtaa maakuntaa. (Kuva: Riihimäen kaupunki Miia Heinonen)

Riihimäen kaupunginhallituksella on käsissään avoin valtakirja ryhtyä selvittämään, mitä vaihtoehtoja tarjoaa maakunnan vaihto Kanta-Hämeestä Uusimaahan. Tosin sen verran päätös on ehdollinen, että ”avoin shekki” saa viimeisen leiman vasta siinä vaiheessa, jos työn alla oleva sote- ja maakuntauudistus ei toteudu nykymuodossaan.

-Päätös ei merkitse automaattisesti, sitä että Riihimäki olisi automaattisesti vaihtamassa maakuntaa. Haluamme selvittää vain eri vaihtoehtoja tulevaisuudessa, mikäli Sipilän hallituksen sote- ja maakuntauudistus ei toteudu, painottaa kaupunginjohtaja Sami Sulkko.

Kuntalaisaloitteella voi vaikuttaa

Kuntalaisaloitteen pistivät viime keväänä liikkeelle pitkän linjan kuntapolitiikko, kunnallisneuvos Arto Lapiolahti ja yrittäjä, varavaltuutettu Tero Rekimäki. Aloitteessa painotetaan etelän olevan riihimäkeläisille luontaisempi asiointisuunta ja Hyvinkäällä sijaitsevien HUS monipuolisten sairaanhoitopalvelujen olevan merkittävästi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja Hämeenlinnan palveluja lähempänä.

Rekimäki on aidosti iloinen ja yllättynyt kuntalaisaloitteen sujuvasta läpimenosta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Olen todella tyytyväinen aloitteen läpimenosta. Vaikka olen aiemmin toiminut valtuutettuna ja nyt olen varavaltuutettuna, niin pidän aloitteen läpimenoa kyllä parhaana saavutuksenani kunnalliselämässä. Tämä osoittaa, että kuntalaisaloitteella voi vaikuttaa, toteaa Rekimäki.

-Tässä tapauksessa tietysti asia itsessään oli niin vahva ja sillä oli laaja tuki. Kun laittaa asioita vaakakuppiin maakuntien välillä, niin ei sinne Kanta-Hämeen puolelle kovin paljon tavaraa kerry. Faktat ovat niin vahvasti Uudenmaan puolella, Tero Rekimäki jatkaa.

Pekonen olisi ottanut aikalisän

Valtuusto äänesti asiasta ja kuntalaisaloite hyväksyttiin äänin 31-11. Yksi asiaa vastustaneista valtuutetuista oli kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.), joka on myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen.

-Minusta Kanta-Häme on kompakti ja riittävän suuri alue maakunnaksi. HUS on taas miljoonapiiri, jonka ongelmista tulevaisuudessa esimerkiksi rahoituksen suhteen on aidosti oltava huolissaan, Pekonen toteaa.

Kansanedustajan mielestä nyt hätäiltiin kuntalaisaloitteen osalta ihan suotta.

-Me olisimme voitu palata asiaan valtuustotasolla sen jälkeen, kun olisi nähty, kuinka Sipilän hallituksen sote-uudistuksen käyn. Olisi katsottu sitten eduskuntavaalit ja hallitusneuvottelut. Se on joka tapauksessa selvä, että jotain sote-palveluille on tehtävä. Vaikka sote-uudistus ei tässä muodossa toteutuisi, niin tulevaisuudessa sote-palvelut tullaan siirtämään kuntien valtuustolta suuremmille itsehallintoalueille, Pekonen uskoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*