Terveystalo on lähiaikoina sanonut irti Kymsoten päivystyslääkäripalvelusopimuksen ja Lumijoella sanottiin irti koko sote-palvelut kattava sopimus. Lääkäripula ja palkkakustannusten nousu ovat pistämässä kuntien ja kuntayhtymien tekemät sopimusten yksityisten toimijoiden kanssa todelliseen testiin.

Kysyimme Terveystalon yhteiskuntasuhteista vastaavalta johtaja Lauri Korkeaojalta muutaman kysymyksen aiheeseen liittyen. Ja näin meille vastattiin:

Terveystalo esitti Kymsotelle nostavansa päivystyslääkäripalveluista perittäviä hintoja, mutta Kymenlaaksossa ei asialle lämmetty. Perusteluna oli, että se nostaisi vuorokohtaisia kustannuksia 100-250 %. Mistä näin kova korotuksen tarve johtuu?

-Lääkärien rekrytointi Kymsoten päivystyksiin on valitettavasti huomattavasti vaikeutunut, mikä on rajusti nostanut kustannuksia ja ajanut toiminnan tappiolliseksi. Etenkin työkuorma, tietojärjestelmäongelmat ja seniorituen puute ovat lääkärien esiin nostamia ongelmia. Kymsoten sopimus oli tehty vuonna 2015 ja oli jäänyt huomattavasti jälkeen kustannustasosta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Tuliko lääkäripula yllätyksenä alan toimijoille?

-Tilanne on kehittynyt huonompaan suuntaan pikku hiljaa, ja siitä kärsii niin julkinen kuin yksityinen.

Onko hinnantarkastusesityksiä lähtenyt muille alueille? Ja jos on, niin minne suuntaan?

-Jonkin verran. Meillä on satoja sopimuksia, joissa on erilaisia mekanismeja hinnankorotuksille, yleisesti hinnat ovat sidottu kustannuskehitystä kuvaaviin indekseihin. Palkkakustannusten kasvu on aiheuttanut korotuspaineita erityisesti henkilöstöpalveluihin niillä paikkakunnilla, joille on vaikea saada lääkäreitä.

Kymsotessa on kysymys päivystyslääkäreistä, Lumijoella taas kokonaisulkoistuksesta sote-palvelujen osalta. Ovatko sote-palvelujen kustannukset karkaamassa käsistä nykymenolla?

-Kyllä kustannusten nousua on havaittavissa koko sote-kentällä. Kaikkien sote-palvelujen järjestäjien – niin kuntien, kuntayhtymien kuin sairaanhoitopiirienkin – kustannukset ovat kasvaneet huomattavasti ja alalla on useita yt-neuvotteluja parasta aikaa menossa. Kustannusten nousu koskee myös yksityisiä yrityksiä.

Mikä on käsityksenne, tuleeko lähiaikoina lisää sopimusten irtisanomisia, jos kunnissa/kuntayhtymissä ei suostuta ylimääräisiin hinnankorotuksiin?

-Emme usko näin tapahtuvan, alalla ollaan yleisesti tietoisia kustannustason muutoksesta, joka luonnollisesti vaikuttaa hintoihin.

Tehtiinkö edellisen hallituksen sote-valmistelun aikaan sopimuksia turhan tiukoilla katteilla, jotta maakunnasta saatiin jalansijaa vallattua?

-Edellisen hallituksen aikana tehtiin määrällisesti vähemmän ulkoistussopimuksia kuin 2011-2015, kyse ei ole siitä. UIkoistukset ja esitetty valinnanvapaus olivat vaikeasti yhteen sovitettavia, koska myös ulkoistuspaikkakuntien asukkaat olisivat voineet valita toisen palveluntuottajan, mikä olisi tehnyt sopimukset riskialttiiksi kannattavuuden näkökulmasta. Myös rajoituslaki vähensi ulkoistuksien kysyntää. Henkilöstövuokraukseen sote-valmistelulla ei ollut vaikutusta.

Aiemmin aiheesta:

Kymsote ei niellyt hinnankorotusta – Terveystalo irtisanoi sopimuksen myös Lumijoella

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*