Vuoden kotiseutuyhdistyksenä palkittu Hauho-Seura on järjestänyt vuodesta 2013 alkaen Heinäpäivän Hauhon kirkonkylän keskustassa sijaitsevalla pellolla. Tapahtumassa tarjotaan yleisölle pellonpiennarkahveiden lisäksi mahdollisuus osallistua entisajan heinätöihin. (Kuva: Jouni Lehtonen)

Hauhon kuntaliitoksesta Hämeenlinnan kanssa on kymmenen vuotta aikaa, mutta Vuoden kotiseutuyhdistyksenä palkittu Hauho-Seura on pitänyt vanhan kunnan liekin lepattamassa. Valinta julkistettiin tänään Tuusulassa jatkuneilla kotiseutupäivillä.

Kuntaliitoksen myötä Hauho-Seuran merkitys pitäjän kokoavana voimana kasvoi merkittävästi. Monet kunnan aiemmin organisoimista tapahtumista uhkasivat päättyä, mutta Hauholla otettiin homma haltuun Hämeenlinnan kaupungin tuella. Tunnetuin tapahtumista lienee suomalaisuutta pursuava Niskavuori-viikko.

-Hauho on sellainen pitäjä, jonka puolesta ihmiset haluavat tehdä yhdessä juttuja. Sytytysaika voi olla joskus pitkä, mutta kun lopulta ryhdytään toimeen, innostus leimahtaa, yhdistyksen puheenjohtaja Jouni Lehtonen kuvailee.

Merkille pantavaa on yhdistyksen malli ottaa lapset ja nuoret huomioon toiminnassaan. Lasten perinnepäiville osallistui tänä vuonna 300 lasta ja aikuista, joista monet olivat kunnan kesäasukkaita. Seura tekee tiivistä yhteistyötä myös koulujen kanssa. Koululaiset käyvät vierailulla museossa, ja koulun kanssa järjestetään teemapäiviä. Alakoululaisia käy vastalahjaksi keväisin haravoimassa ulkomuseoalueen pihaa, ja he pitävät samalla museolla mehukestejä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Näin he oppivat tuntemaan museoiden arvon ja pitämään huolta niistä, eivätkä nurmikot mene rullalle mopoilijoiden alla, seuran sihteeri Irmeli Isokivijärvi kertoo.

Tuirasta vuoden kaupunginosa

Vuoden kaupunginosa löytyy Oulusta ja tarkalleen ottaen Tuirasta. 7000 asukkaan kaupunginosassa on nuoruusvuotensa viettäneet muun muassa näyttelijä Martti Suosalo ja muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä. Tuirassa on elämää vuorokauden ja vuoden ympäri.

Tuirassa on sattunut ja tapahtunut vielä senkin jälkeen, kun kyseiset herrat ovat etelään muuttaneet. Värikkäässä ja vilkkaassa kaupunginosassa yhdistyvät menneisyys ja tulevaisuus sulassa sovussa. Vanhoja taloja ja rakennuksia arvostetaan ja vaalitaan nykypäivänä, ja uutta rakennetaan yhteensopivalla tavalla.
Oulujoen suisto ja Tuiranpuisto tarjoavat hyvät mahdollisuudet ulkoilulle ja virkistäytymiselle.

-On kapakoita ja ravintoloita, hyvätasoisiakin. Liikennettä on ympäri vuorokauden. Paukkupakkasella Tuirassa saattaa olla enemmän liikennettä kuin keskustassa. Tuira on elävä ja eloisa kaupunginosa. Niin hyvässä kuin pahassakin, Tuiran asukasyhdistyksen puheenjohtaja Katja Koivukoski kuvailee.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*