Opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmat nuorten koulutuksen tuloksellisuuteen perustuvasta rahoituksesta ovat vastoin kaikkia hyviä tavoitteita, linjaa Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtajan Anneli Kangasvieri.

– Kuinka turvataan niiden opiskelijoiden opetus, jonka lukio menetti rahoitusta? Tuloksellisuuteen perustuva rahoitus vähennettäisiin jo ennestään lukion liian pienestä yksikköhinnasta ja jaettaisiin niille lukioille, jotka saavat valtakunnallisesti asetettujen kriteerien mukaisia tuloksia, Kangasvieri pohti Kuntaliiton lukioseminaarissa torstaina.

– Jos järjestelmää muutetaan, tuloksellisuusrahoitus tulee lisätä yksikköhintaan perustuvan rahoituksen päälle. Valtion rahoituksella tulee turvata lain edellyttämien tavoitteiden saavuttaminen erilaisissa olosuhteissa.

Kangasvierin mukaan tuloksellisuuteen perustuvalla rahoituksella ei ole perusteita lukiokoulutuksessa. Tutkimukset osoittavat, että luotettavia valtakunnallisia tuloksellisuuskriteereitä on vaikea tehdä ja että ne ovat aina enemmän tai vähemmän sattumanvaraisia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kuntaliitto muistuttaa, että lukiokoulutus on jo nyt tehokasta ja tuloksekasta. Vain harva lukiolainen keskeyttää opintonsa. Lukiokoulutuksen yksikköhinta on matala, ja erinomaisia tuloksia saadaan kaikista lukioista eri puolilta maata.

Lukiokoulutuksen uudistamisen tavoitteena tavoitteena tulisikin olla laadukas ja korkeatasoinen lukiokoulutus tasa-arvoisesti koko maassa. Lukion tavoitteet ja tarkoitus on kirkastettava käynnissä olevassa uudistuksessa.

– Lukion tulee edelleen olla yleissivistävä koulutus, jolla luodaan pohja maamme huippuosaamiselle ja kilpailukyvylle, Anneli Kangasvieri totesi.

– Lukiokoulutuksen kuntaperusteisuudella varmistetaan koulutuksen riittävä tarjonta eri puolilla Suomea. Tällä hetkellä lukiot verkostoituvat keskenään, mikä onkin erinomainen keino turvata opetuksen laatua ja saatavuutta koko maassa.

Kangasvieri ehdotti, että lukiota uudistettaessa luovutaan opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämislupamenettelystä kuntien osalta. Tällöin kunnat voisivat alueellaan vaikuttaa siihen, miten ja missä toimipisteissä koulutusta järjestetään.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*