Kuntaliitto jättää tänään perjantaina sosiaali- ja terveysministeriölle lausuntonsa niin sanotusta sote-väliraportista, joka viitoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain jatkovalmistelua. Kuntaliitto painottaa, että sekä kunta- että palvelurakenneuudistuksen lähtökohtana on oltava vahvat peruskunnat.
 
Erityistä huolta Kuntaliitossa kannetaan siitä, että sote-uudistuksen toimeenpano saattaa johtaa erityistason palvelujen nykyistä suurempaan hajaantumiseen.
 
– Mikäli näin käy, menetetään keskittämisestä saatavissa olevat tuottavuushyödyt ja seurauksena on kustannusten nousu ja palvelujen laadun heikkeneminen. Ratkaisujen tulee lisätä palvelujen laatua, tuottavuutta ja tuloksellisuutta, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.
 
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen korostaa, että sote-alueiden, perustason alueiden ja sote-ervojen muodostamisessa on kiinnitettävä erityistä huomiota perustuslaillisiin näkökohtiin.
 
– Vastuukuntamallin toiminta on lainsäädännössä määriteltävä nykyistä täsmällisemmin, mikäli se aiotaan ottaa käyttöön STM:n väliraportin mukaisesti, Haatainen sanoo.
 
Sote-alueista on saatava päätöksiä
 
Mikäli kunnat eivät keskenään pysty muodostamaan riittävässä määräajassa perustason ja sote-alueen eheää toiminnallista kokonaisuutta, valtioneuvostolla olisi oikeus määrätä alueesta, sanoo Kuntaliitto lausunnossaan.
 
Kaikkien ylikunnallisten toimielinten osalta tulisi selvittää mahdollisuudet siihen, että niissä äänivalta määräytyisi asukasluvun mukaisessa suhteessa.
 
– Kuntaliiton näkemyksen mukaan on kehitettävä toimintamalleja, joiden avulla parannetaan kuntien mahdollisuuksia ohjata perustason, sote-alueen ja ervan toimintaa ja taloutta. Asiaan tulee kiinnittää erityistä huomiota kuntalain valmistelun yhteydessä, sanoo Mäki-Lohiluoma.
 
Rahoitus kuntien käsissä
 
Kuntaliitto pitää hyvänä sitä, että peruspalvelujen valtionosuudet ohjataan suoraan kunnille. Kuntien mahdollisuus päättää sote-alueen kuntien välisen laskutuksen perusteista on kannatettavaa, samoin kuin esitetty ns. perälautamalli.
 
– Mikäli nykyiset sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymät puretaan, olisi perusteltua arvioida kiinteistöjen eriyttämistä sote-alueiden muusta toiminnasta sekä eri vaihtoehtojen vaikutuksia. Tämä on mahdollista jo nykyisissä kuntayhtymissä, muistuttaa Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.
 
Tietosuoja ja tietojärjestelmät avainasemassa
 
Kuntaliiton näkemyksen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen läpiviennin välttämätön edellytys on, että asiakastietojärjestelmät ja tiedonkulku saadaan tukemaan integroituvaa palvelujärjestelmää.
 
– Tämä edellyttää mm. tietosuojalainsäädännön, rekisterinpidon vastuiden, henkilörekisterien yhdistämisen mahdollisuuksien sekä tietojärjestelmien uudistamista. Kuntaliitto pitää välttämättömänä, että jatkovalmistelu näiden suhteen on käynnistettävä välittömästi, sanoo Haatainen.

Tiedote ja lausunto Kuntaliiton verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*