Seinäjoen kuntajohtajapäivillä puhuneen Mäki-Lohiluoman mukaan ei ole odotettavissa, että kuntien menot laskevat, ja taloustilanne jatkuu siksi tiukkana.
 
– Kuntasektoria uhkaa tekijäpula sekä erityisesti pula hyvistä johtajista. Avoimeksi tullutta kunnanjohtajan virkaa on 2000-luvulla hakenut keskimäärin runsaat kymmenen hakijaa. Pienemmissä kunnissa uhkana on osaamispula erityisosaamista vaativissa tehtävissä, kuten esimerkiksi kilpailutuksessa, Mäki-Lohiluoma muistuttaa.
 
Mäki-Lohiluoma toivoo kuntajohtajilta ja palvelutuotannon osaajilta rohkeutta, mutta odottaa myös lainsäätäjältä mahdollisuuksia uudistusten toteuttamiseen.
 
– Kuntakenttää ei voi nyt enää uudistaa tehokkaasti pala kerrallaan siten, että keskitytään vain yksittäisiin toimielimiin tai organisaatioihin. Kuntalain uudistamisen myötä tavoitteena pitää olla toiminnan kokonaisvaltainen uudelleenarviointi.
 
– Hallinnon ja rakenteiden uudistaminen on edellytys toiminnan tehostamiselle, mutta todellinen uudistuminen edellyttää hyvinvointipalvelujen uudelleenajattelua, jotta vähenevillä resursseilla saadaan tyydytettyä kasvava palvelukysyntä.
 
Mäki-Lohiluoma huomauttaa, että uusilla tavoilla ja monesti kuntarajojen yli tuotettavat palvelut edellyttävät nykyistä suurempaa läpinäkyvyyttä. Palvelujen sisällöt, prosessit ja kustannukset pitää olla nykyistä paremmin yhteismitallisesti vertailtavissa.
 
– Kuntakenttä on tilanteessa, jossa on hyväksyttävä se, että osa palveluista ja  prosesseista on standardoitava tehokkuuden, tuottavuuden ja vaikuttavuuden lisäämiseksi. Vain näin pystytään hyödyntämään tietotekniikan kehityksen mukanaan tuomat uudet mahdollisuudet.
 
– Palvelutuotannon uudistaminen edellyttää uusia toimintatapoja, joille pitäisi pystyä myös antamaan tilaa. Olisi perusteltua käynnistää kokeilu, jossa rakenteellisten uudistusten toteuttamisen jälkeen annettaisiin rajatulle kuntajoukolle poikkeuksellisen laajat vapaudet päättää palvelujensa tuotantotavoista, Mäki-Lohiluoma linjaa.
 
(KL)
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*