Kuntaliitto ehdottaa, että sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen tehtävänjakoa täsmennetään ja sosiaalityöhön luodaan tiimirakenteet.

– Mitoituksia tulisi harkita siten, että asiakasmäärä mitoitettaisiin sosiaalityöntekijöiden ja sosiaaliohjauksen tiimeille. Samalla tulee uudistaa sosiaalityön organisointia, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen sanoo.

Kuntien lastensuojelutyötä tehdään monilla erilaisilla organisointitavoilla. Tämä vaikeuttaa lastensuojelun sosiaalityön asiakasmäärien mitoituksen toteuttamista. Mitoituksen pitäisi vastata työmäärää, joka vaihtelee sen mukaan, miten vaativasta kokonaisuudesta kulloinkin on kysymys.

– Jos esimerkiksi lastensuojelutarpeen selvittäminen on organisoitu omaksi toiminnakseen ja avohuollon muu sosiaalityö ja sijaishuolto omiksi toiminnoikseen, voivat mitoitukset näissä työmuodoissa poiketa toisistaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Tärkeintä on luoda sosiaalityöhön ja sosiaaliohjaukseen rakenne, joka mahdollistaa riittävän paneutuvan sosiaalityön ja varmistaa sen, että asiakkaille on riittävästi aikaa eivätkä työntekijät ylikuormitu, Haatainen toteaa.

Haatainen huomauttaa, että perheet selvitysvaiheessa, huostaanottovaiheessa, sijaishuollossa ja jälkihuollossa vaativat erityyppisen työskentelyn ja työmäärän. Työn kuormittavuuden vaihtelu rauhallisessa suunnitelmallisessa avohuollon vaiheessa ja huostaanottoprosessissa on suuri.

– Mitoituksissa pitäisi ottaa asiakasmäärän sijasta huomioon työn laatu ja sisältö. Asiakasmäärä ei kerro vielä mitään työmäärästä. Pienessä kunnassa yksi sosiaalityöntekijä hoitaa kaiken sosiaalityön, Haatainen tiivistää.

Kuntaliitto kysyi kuntien lastensuojelutyötä johtavilta viranhaltijoilta käsityksiä lastensuojelun nykytilasta ja tarvittavista toimenpiteistä. Yli 90 prosenttia kunnista oli vastanneiden kuntien piirissä. Kyselyn tulokset julkaistaan tänään.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*