Mäki-Lohiluoma avasi Kuntamarkkinoiden puoluepaneelin keskiviikkona aamupäivällä Helsingin Kuntatalolla.

– Kunnat kantavat kortensa kekoon julkisen talouden tervehdyttämisessä ja lisääntyvien palvelutarpeiden tyydyttämiseksi, mutta jos samalla valtio velvoittaa lisäämään palveluita, täytyy myös lisääntyvistä kustannuksista huolehtia. Jos hallitus päättää valtionosuusleikkauksista valtiovarainministeriön esityksen mukaan, pitää samalla päättää pidättäytyä uusien kulujen säätämisestä kunnille, Mäki-Lohiluoma vaatii.

Kuntaliiton toimitusjohtajan mielestä kaikkien kuntien kuuleminen on välttämätöntä uudistusta toteutettaessa.

– Paikallista ja alueellista tietoa ja kokemusta tarvitaan kullekin alueelle tarkoituksenmukaisimman ratkaisun löytämiseksi. Kuntarakenne on kuntalaisten peruspalveluja varten, ja palvelut on Suomessa järjestetty kansainvälisten vertailujen mukaan hyvin vaikuttavalla tavalla.

Hallituksen asettama aikataulu kuntauudistukselle on tiukka. Kuntakentän pitää silti olla laajasti mukana uudistuksen valmistelussa. Kuntaliitto on nimeämässä oman kuntauudistusryhmän, joka antaa työhön tietoa erilaisten kuntien näkökulmasta.

– Hallituksen asettama aikataulu ratkaisujen tekemiseksi noudattaa hallituksen toimikautta. Käytännön toimeenpanon kannalta luonteva ajankohta uuden kuntarakenteen käyttöönotolle on kuntavaltuustokauden alku 2017, Mäki-Lohiluoma linjaa.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä