Kuntaliitto arvostelee julkisuudessa esitettyä näkemystä, jonka mukaan valtion talousarvioesityksen leikkaukset eivät koskisi lainkaan perusopetusta.

Liitto muistuttaa, että peruspalvelujen valtionosuuksiin esitetty 631 miljoonan euron leikkaus kattaa sekä sosiaali- ja terveystoimen että opetus- ja kulttuuritoimen. Esi- ja perusopetuksen laskennallinen osuus valtionosuusleikkauksesta on vajaa viidennes eli noin 107 miljoonaa euroa, Kuntaliitto laskee.

Ensi vuoden valtion talousarvio on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Esitykseen sisältyy peruspalvelujen valtionosuusprosentin alentaminen 2,7 prosenttiyksiköllä eli 631 miljoonalla eurolla. Kunnat päättävät itse, miten valtionosuudet ja niiden leikkaukset kohdistetaan.

Opetus- ja kulttuuritoimen palveluissa suurin menoerä on perusopetus. Kuntaliiton mukaan valtionosuuksien menetykset koskevat myös yleisiä kirjastoja ja kulttuuritoimea sekä asukaskohtaista taiteen perusopetusta. Kaikkiaan valtionosuusprosentin alentamisesta aiheutuvat opetus- ja kulttuuritoimen leikkaukset ovat laskennallisesti noin 117 miljoonaa euroa.

Kuntaliitto on erittäin huolestunut myös yleissivistävän koulutuksen perustamishankkeiden valtionavustusjärjestelmän alasajosta. Koulurakentaminen on jäämässä kokonaan kuntien vastuulle. Lainsäädäntö kuitenkin edellyttää turvallista oppimisympäristöä.

Koulurakentamiseen suunnattuja määrärahoja vähennetään talousarvioesityksen mukaan ensi vuonna 6 miljoonalla eurolla 56 miljoonaan euroon. Suurin osa määrärahasta – 52 miljoonaa euroa – kohdentuu aiemmin myönnettyjen jälkirahoitteisten hankkeiden valtionosuuksien ja -avustusten maksamiseen.  Vuoden 2012 osalta myöntöoikeus koulurakentamiseen on 5 miljoonaa euroa.

Hallituskaudella koulurakentamiseen tarkoitettuja määrärahoja on tarkoitus leikata yhteensä 20,3 miljoonalla eurolla. Kuntaliiton mielestä leikkaukset vaarantavat koko perustamishankkeiden valtionavustusjärjestelmän olemassaolon.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä