Kuva: Sonja Eloranta
Kuntaliitto ihmettelee, että valtion lupaamien säästötoimien perusteella leikataan valtionosuuksia, vaikka säästöt euvät ole toteutuneet.

Kuntaliiton työvaliokunta katsoo, että keskiviikkona valmistunut budjettiesitys heikentää kuntataloutta. Kannanotossaan se pitää työllisyyskokeilujen loppumista on suurena virheenä.

Kuntaliitto toteaa olevansa pettynyt siihen, että hallitus ohitti budjettiriihessä kuntatalouden vaikeutuneen tilanteen ja päätyi esityksiin, jotka kokonaisuudessaan heikentävät kuntataloutta.

– Hyviä tuloksia saavuttaneet työlllisyyskokeilut eivät näyttäisi saavan toivottua jatkoa, kannanotossa katsotaan. Kokeiluissa on yhdistetty kuntien ja valtion TE-hallinnon voimavaroja.

Kuntaliitto edellyttää, että budjettiriihessä kirjattu tavoite niiden toimintamallien täysimääräisestä hyödyntämisestä konkretisoidaan ja lunastetaan nopeasti niin, että kokeilut voivat aidosti jatkua.

Kunta-alan ennuste heikentynyt

Kuntaliitto muistuttaa, että kunnallisveron ennuste kuluvalle vuodelle on heikentynyt kesän aikana useilla sadoilla miljoonilla euroilla lähinnä poikkeuksellisten suurten veronpalautustietojen vuoksi.

Liitto toteaa, että kuntien valtionosuudet vähenevät ensi vuodelle huomattavasti kustannusten jaon tarkistuksen seurauksena. Niitä leikkaavat myös hallituksen tietoiset päätökset koskien muun muassa indeksijäädytyksiä ja Kiky-leikkauksia.

Kuntaliitto muistuttaa, että sen viime viikolla julkaisema kuntakysely osoitti, että hallituksen kuntasopeutus ei ole lähimainkaan saavuttamassa sille asetettuja tavoitteita kustannusten alentamisessa ja esimerkiksi erikoissairaanhoidon keskittämisessä. Liiton mukaan valtionosuusleikkaukset on kuitenkin jo ennakoivasti tehty niidenkin perusteella.

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio piti valitettavana työllisyyskokeilujen päättymistä. ”Mahdollisuus yhdistää valtion te-hallinnon ja kuntien työllisyyteen satsaamat voimavarat heitettiin roskiin. Voi vaikuttaa kuntien työllisyyden edistämisen määrärahoihin 2019”, Punakallio arvioi viestipalvelu Twitterissä.

Valtionosuuksien siirto digi-avustuksiksi tuomitaan

Kuntaliitto pitää huonosti harkittuna lakisääteisten palveluvelvoitteiden hoitamiseen tarkoitetun yleiskatteisen valtionosuusrahoituksen siirtämistä uuteen, erilliseen digi-avustusjärjestelmään. Harkinnanvaraisen avustuksen palauttaminen on myönteinen asia ja osaltaan vastaa eriytyviin taloushaasteisiin.

Heikko tulopohja sekä kasvavat meno- ja investointipaineet ovat yhdistelmä, joka painaa kuntatalouden lähivuosien näkymiä huolestuttavaan suuntaan sekä heikentää ennakoitavuutta. Pientä helpotusta tuo työnantajan työttömyysvakuutusmaksun alennus.

Kuntaliitto pitää välttämättömänä, että hallitus lupaamallaan tavalla kompensoi veroperustemuutosten aiheuttamat kuntien verotulojen menetykset kunnille täysimääräisesti.

Lyly ihmettelee työllisyyskokeilujen kohtaloa

Tampereen pormestari Lauri Lyly, sd., kuvailee erittäin huonoksi työllisyyskokeilujen päättymistä tämän vuoden lopussa. Niille ei näytä tulevan toivottua jatkoa.

– Tosi hankala juttu. Jotenkin järjenvastaista. Tampereen seudulla kaikki puolueet ovat yksimielisiä siitä, että kokeiluja pitäisi jatkaa, Lyly muistuttaa.

Kuntaliitto peräsi lausunnossaan budjettiriihestä konkretiaa kokeilujen hyödyntämisestä jatkossa. Lylyn mukaan on hyvä kysymys, miten kokeiluja konkreettisesti hyödynnetään.

– Mitään lainsäädäntöä ei ole olemassa, hän muistuttaa.

– Kaikki hyvät asiat joita kokeiluissa on, olisi pitänyt antaa vielä katsoa, kuinka ne kantavat. Nyt ne lopetetaan kesken. Työttömät siirtyvät takaisin TE-keskuksiin ja vuoden vaihteessa kaikki loppuu.

Hallituksen budjettiesityksestä Kuntalehdessä lisää täällä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*