Talviturismi on tärkeä elinkeino Kuusamon alueelle. (Kuva: Ville Miettinen)

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Kuusamon kaupunginvaltuuston joulukuussa 2016 hyväksymän yleiskaavan. Kuusamo linjasi kaavassaan, ettei kaivostoiminta ole mahdollista Kuusamon keskeisiksi koetuilla matkailualueilla.

Tämä ei kuitenkaan hallinto-oikeuteen asiasta valittaneita kaivosyhtiöitä Dragon Miningia ja Kuusamo Goldia miellyttänyt. Hallinto-oikeus päätyikin ratkaisussaan kaivosyhtiöiden kannalle ja kumosi yleiskaavapäätöksen.

-Päätöksen perustelujen mukaan muun muassa kaavaa varten laaditut selvitykset eivät ole olleet riittäviä kumottujen merkintöjen käsittävien alueiden laajuus huomioon ottaen. Lisäksi yleiskaavanmääräyksissä ei voida etukäteen ratkaista sitovasti sitä, aloittaako kunta kaavoituksen tulevien kaavoitusta koskevien esitysten johdosta ja minkä sisältöisiä kaavoja kunta tulee tulevaisuudessa kaavoittamaan, todetaan Kuusamon kaupungin julkaisemassa tiedotteessa.

Kaupunki pohtii jatkotoimia

Kuusamon kaupungilla on mahdollisuus hakea hallinto-oikeuden ratkaisuun valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Kaupunginhallitus on koolla jo maanantaina, mutta tuolloin ei asiaa vielä käsitellä.

-Todennäköisesti heinäkuun kokouksessa asia on esillä, arvioi kiireinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuomo Hänninen (kesk.).

Vihreiden edustajana kaupunginhallituksessa istuva Mika Flöjt muistuttaa nyt kyseessä olevassa asiassa olevan kyse paljon enemmästä, kuin näkymästä Rukan rinteiltä.

-Tässä on kyse koko Pohjois-Kuusamosta, joka on tärkeintä aluetta meidän kesämatkailun kannalta. Siellä on suurimmat vesistömme Kitkajoki ja Kitkajärvi, sekä Karhunkierros. Emme voi antaa kaivosteollisuuden pilata näitä alueita, Mika Flöjt korostaa.

Sosiaalinen toimilupa on tiukassa

Mika Flöjt muistuttaa, että aikoinaan Talvivaaran kipsisakkavuotoa selviteltäessä ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka korosti tulevaisuuden kaivoshankkeilta vaadittavan myös sosiaalista toimilupaa.

-Nyt hylätty yleiskaava hyväksyttiin valtuustossa äänin 39–4, joten kuusamolaisten valtuustoon valitsemat valtuutetut eivät ole tuota toimilupaa antaneet. Tätä kaupunkilaisten tahtoa tulee noudattaa, Flöjt vaatii.

Puhtaan kuusamolaisen luonnon nimiin vannova kuntapäättäjä vakuuttaa, että taistelutta ei kaivosyhtiöiden tahtoon taivuta. Jos vesivoimayhtiöt aikanaan hakkasivat päätään Koillismaan mäntyyn, niin saman kaltaista vastarintaa on tarjolla kaivosyhtiöidenkin suuntaan.

-30 vuotta tapeltiin aikoinaan vesivoimaa vastaan ja Reijo Rinteen johdolla se taistelu voitettiin. Emme me antaudu nytkään, Mika Flöjt vakuuttaa.

Ei aihetta hysteriaan

Kuusamon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Määttä (kesk.) rauhoittelee tilannetta. Kannonpäähän istuminen on ratkaissut monta pulmaa Koillismaan maisemissa ja sama taktiikka toimii myös nykyaikana.

-Mihinkään ylimääräiseen hysteriaan tässä ei ole aihetta. Hirveitä uhkakuvia on turha maalailla, vaan pohditaan ihan rauhassa, mitä kaupungin pitää asiassa tehdä, Määttä rauhoittelee.

Kuusamon päättäjät kuulivat Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisusta ollessaan Kainuussa valtuustoseminaarissa. Mitään lopullisia linjauksia asian suhteen ei kuitenkaan ole vielä tehty.

-Tutustutaan rauhassa päätökseen ja heinäkuun ylimääräisessä hallituksen kokouksessa päätetään, miten toimitaan. Jos muu ei auta, niin meidän pitää tulevaisuudessa aina keissi kerrallaan ratkaista, miten missäkin kaivosasiassa toimitaan, Mika Määttä pohtii.

EDIT 15.6. klo 15.45: Lisätty kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Määtän kommentit jutun loppuun. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*