Riikka Purra oli vaitonainen valtionosuuksista käytävien keskusteluiden jatkosta. Arkistokuva vuodelta 2022. (Kuva: Ville Palmu)

Kunnissa odotetaan nyt valtiovarainministeriöstä kutsua keskusteluihin, joissa käsiteltäisiin kuntien valtionosuuksien leikkauksen mahdollista kompensaatiota. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) väläytti 22. marraskuuta eduskunnassa mahdollisuutta kompensaatioon.

Kuntalehti pyysi ministeri Purralta haastattelua valtionosuuksien tilanteesta ja jatkosta. Ministerin avustaja viestitti, että Purra voisi vastata kysymyksiin kirjallisesti. Lopulta lähetetyt vastaukset olivat varsin niukkasanaisia.

Tässä kysymyksemme ja vastaukset niihin:

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen tviittasi 22. marraskuuta: ”Ja valtiovarainministeri @ir_rkp lupasi mulle tänään että kuntien 415 milj.€ VOS-leikkaus kompensoidaan.” Tarkoittaako tämä varmuudella, että valtionosuuksien 415 miljoonan euron leikkaus tullaan kompensoimaan tavalla tai toisella? 

– Ensi vuoden osalta on sovittu, että siirtolaskelman tarkentuminen vuoden 2022 verotuksen osalta ei alenna valtionosuuksia. Muu on jatkopohdinnassa.

Olisiko kyse mahdollisesti koko summasta vai osasta? Millaisia vaihtoehtoja kompensointiin käytännössä on?

Mainos– Asia on valmistelussa ja pohdinnassa.

Kuinka keskustelu valtionosuuksista ministeriön ja kuntien välillä tulee etenemään, ja milloin keskustelut alkavat? Mistä kaikesta keskusteluja on käytävä?

– Tämä on ministeri Ikosen toimialaa.

Totesitte mahdollisen kompensaation tarkoittavan jälleen lisäkuluja valtiolle. Rahoitettaisiinko kompensaatio kunnille nimenomaan leikkaamalla muualta? Mistä yhteiskunnan toiminnoista leikkauksia voidaan lähteä hakemaan?

– Asettamani työryhmä pohtii lisäsopeutuskohteita. Valmistelun perusteella tehdään poliittisia päätöksiä myöhemmin.

Jos kompensaatio tullaan tekemään, miksi valtion on mielestänne tarpeen suunnata rahaa juuri kuntien auttamiseen eikä johonkin muuhun?

– Hallitus tekee tätä punnintaa myöhemmin.

Lue myös kuntaministeri Anna-Kaisa Ikosen haastattelu ja kaikki aiemmat juttumme aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*