Lääkäripula aiheuttaa Rovaniemellä ongelmia kiireettömään hoitoon pääsyssä. Tilanne on tuttu eri puolilla maata. (Kuva: Pekka Moliis)

Pula hoitavista käsistä on arkipäivää suomalaisissa terveyskeskuksissa. Tyypillisesti kiireiset tapaukset saadaan jollain tavalla hoidettua, mutta etenkin kiireetöntä hoitoa varten on vaikea saada useilla paikkakunnilla lääkäriaikoja.

Näin on tilanne myös Rovaniemellä, josta Lapin aluehallintovirasto sai vuoden 2018 aikana useita ilmoituksia, joiden mukaan kaupungin perusterveydenhuollossa ei ole saanut lääkäriaikoja kiireetöntä hoitoa varten. Asiakkaiden tarpeesta huolimatta vastaanottoaikoja ei ole ollut varattavissa kahden tai kolmen kuukauden päähän.

Rovaniemen kaupunginhallitus antamien selvitysten mukaan hoidon saatavuuden takana on lääkäripula. Kaupungin selvitysten mukaan tilannetta on pyritty parantamaan, jotta lääkärille pääsee kiireettömissä tapauksissa kolmessa kuukaudessa, mutta edelleenkään tilanne ei ole lainmukainen.

Lapin aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Sari Kemppaisen mukaan hoitoon pääsyn tilanne Lapin alueella on kohtuullisen hyvä, vaikka lääkäripula tuttu juttu onkin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Kohtalaisen hyvin täällä Lapissa lääkäriin päästään, vaikka lääkäreistä pulaa onkin, Kemppainen arvioi.

Tietojärjestelmistä ongelmia

Valvontaa suorittavien viranomaisten kannalta ongelmia aiheuttavat ongelmat tietojärjestelmissä ja niiden käytössä. Välillä tilastot esittävät tilanteen selvästi huonompana ja väliin tilastoista välittyy liian ruusuinen kuva.

-Lain mukaan pitäisi aina kirjata tieto järjestelmään, kun asiakas on lääkäriaikaa tiedustellut. Joka paikassa näin ei tehdä ja meille tilanteesta välittyvä tieto on väärä. Liikkeelle valvontaan lähdetään sitten asiakkaiden yhteydenottojen tai lehtitietojen perusteella.

-Vastaavasti on tilanteita, joissa tilastot osoittavat määräaikojen ylittyneen, vaikka hoitoon pääsy onkin tapahtunut määräaikojen puitteissa. Jostain syystä aina eivät järjestelmissä yhdisty ajan varaaminen ja hoitoon pääsy, Kemppainen kertoo.

Osa tilastoinnin ongelmista johtuu itse järjestelmästä. Osassa taas tietoja koneelle kirjaava työntekijä jättää osan kirjauksista tekemättä.

-Se on työnantajan vastuulla, että jokainen työntekijä hoitaa tilastoinnin oikein. Valitettavasti meidän käytössä olevat potilastietojärjestelmät eivät vain ole niitä käyttäjäystävällisimpiä. Kun hoitotyössä on kiire, niin jätetään aikaa vievät tilastoinnit osin hoitamatta, joka on sinällään osin ymmärrettävää, mutta lain mukaan niin ei saisi toimia, aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen huomauttaa.

Asiat saatava kuntoon

Antamassaan päätöksessä aluehallintovirasto kiinnittää kaupungin huomiota siihen, että perusterveydenhuollossa lääkärin vastaanotolle tulee päästä kolmen kuukauden sisällä hoitotarpeen arvioinnista. Rovaniemen kaupunkia kehotetaan parantamaan ajanvarauksen ja lääkärinvastaanoton tilannetta. Tarvittaessa kaupungin on järjestettävä potilaan hoito hankkimalla se muilta palveluntuottajilta.

Kaupungin on myös huolehdittava siitä, että potilastietojärjestelmistä saatavat hoitoon pääsyä kuvaavat tiedot ovat asianmukaisia ja saatavilla järjestelmistä. Kaupunginhallituksen on annettava Lapin aluehallintovirastolle 13.12.2019 mennessä selvityksensä toimenpiteistä, joilla hoitoon pääsyn tilannetta on ryhdytty parantamaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*