Lahdessa rikottiin rehtorin sananvapautta, kun varoitus oman mielipiteen kertomisesta annettiin.

Lahden kaupungin sivistysjohtajan tammikuussa 2018 lukion rehtorille antama kirjallinen varoitus loukkasi eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen sijaisen Mikko Sarjan mukaan rehtorin sananvapautta. Rehtorin saaman aiheettoman varoituksen takana oli kiista Lahden kaupungin kahden lukion yhdistämisestä. Tuoreen päätöksen mukaan oli luonnollista, että lukion rehtori koulunsa edustajana ja alansa asiantuntijana toi esiin kriittisiäkin näkemyksiä lukioiden yhdistämisestä ja yhdistämishankkeen toteutuksesta.

Lukioiden yhdistämistä vastustanut rehtori kirjelmöi asiasta suoraan luottamushenkilöille ja kertoi mielipiteensä asiasta. Kaupungin vastauksessa todettiin rehtorin toimineen työnantajan ohjeiden vastaisesti ja käyttäytyneen järjestetyssä infotilaisuudessa epäasiallisesti. Rehtorin esimiehet kokivat toiminnan petolliseksi heitä kohtaan ja sivistysjohtaja antoi rehtorille asiasta kirjallisen varoituksen.

Varoituksesta ei voi valittaa tuomioistuimeen

Varoituksen saanut rehtori kanteli asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle, sillä kunnallisen viranhaltijan saamasta varoituksesta ei ole olemassa vastaavaa valituskanavaa, kuin valtion tai seurakunnan viranhaltijoilla. Asiasta kirjoitettiin tällä viikolla Kuntalehden nettijutussa.

AOA:n sijainen tutki asiaa rehtorin tekemän kantelun johdosta ja katsoi, että varoituksen perusteet eivät olleet tapauksen olosuhteissa oikeudellisesti kestäviä. Varoituksen antaminen sananvapauden käytöstä rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimusta ja perustuslakia.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen sijainen Mikko Sarja viittaa torstaina julkaistussa päätöksessä myös aiempiin oikeusasiamiehen sananvapautta koskeviin ratkaisuihin. Kirjallinen varoitus on ankara työnjohdollinen seuraus perusoikeuden käytöstä, koska siihen liittyy irtisanomisuhka. Tätä ankaruutta korostaa osaltaan se, ettei kunnallinen viranhaltija voi erikseen valittaa varoituksesta tuomioistuimeen.

Ratkaisu kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*