Kuva: Ville Miettinen
Lahden valtuusto on kahdesti aiemmin päättänyt siirtyä pormestarimalliin.

Pormestarimalli palautetaan valmisteluun Lahdessa. Valmistelu on tähän mennessä kestänyt kaksi vuotta, mutta kaupunginvaltuuston mielestä epäselviä kohtia on edelleen. Valtuusto päätti valmisteluun palauttamisesta maanantain kokouksessaan.

Sirkku Hildén, kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja asiaa valmistelleen johtamisjärjestelmätoimikunnan vetäjä, muistuttaa, että valtuusto on aiemmin kahteen kertaan päättänyt pormestarimalliin siirtymisestä.

– Meillä oli tiedossa, että jotkut valtuutetut vastustavat pormestarimalliin siirtymistä. Vastustusta on melkein kaikissa valtuustoryhmissä. Ainoastaan vihreät olivat kokonaisuudessaan mallin kannalla.

Kokouksessa pyydetyn neuvottelutauon aikana selvisi, että valtuutetuista osan mielestä malliin siirtymisen rinnalla tulisi käsitellä viranhaltijaorganisaation muutos.

– Näin olikin tarkoitus, mutta koronan takia se on viivästynyt.  

Pormestarimalliin siirtymisestä päätettiin ensimmäistä kertaa 2018 äänin 42–17. Hildén sanoo, että tuolloin pitkää valmistautumisaikaa pidettiin hyvänä.

– Nyt taloudellinen tilanne on muuttunut, korona päällä ja vaalit lähestymässä. Ilmeisesti kaikki tuo aiheuttaa poliittisia paineita pohtia uuden mallin tarkoituksenmukaisuutta.

– Valtuutetuilla on toki oikeus muuttaa mieltään ja päätyä vaikka siihen, ettei uuteen malliin siirrytäkään.

Kysykää nyt!

Seuraavaksi valtuustoryhmien puheenjohtajien toimikunta käsittelee mallin yksityiskohtia ja ottaa sen osaksi viranhaltijaorganisaation muutoksen. Hildén toivoo, että toimikunta saisi valtuutetuilta nyt selkeät tiedot siitä, mitkä asiat heille ovat vielä epäselviä.

Lahden on ollut tarkoitus siirtyä pormestarimalliin ensi kesänä, mutta jos valtuusto päättää toisin, kaupunki jatkaa nykymallilla. Koko mallin kaatumista pidetään kuitenkin epätodennäköisenä.

Pormestarimallissa pormestari ja kaksi apulaispormestaria valittaisiin valtuutetuista. Kaupunginjohtajasta tulisi kansliapäällikkö.

Lue lisää Lahti kohti pormestarimallia – määräaikainen kaupunginjohtaja valitaan ehkä jo kesäkuussa

Avatar
Kirsi Riipinen
kirsi.riipinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Pormestari malli vahvistaa kunnallista demokratiaa. Virkamies malli on jäänne menneestä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*