Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Helsingin hallinto-oikeuden ja Helsingin kaupungin oppilashuollon päällikön tekemät päätökset maksuttoman koulukuljetuksen eväämisestä. KHO katsoo tuoreessa päätöksessään, että lapselle tulee myöntää maksuton koulukuljetus yhdenvertaisuuslain 15 pykälässä tarkoitettuna kohtuullisena mukautuksena.

Oppilaalla oli todettu harvinainen perinnöllinen sairaus, joka ilmeni levottomuutena, keskittymisongelmina, toiminnanohjauksen haasteina sekä impulssisääntelyn massiivisina vaikeuksina. Hän aloitti ensimmäisen luokan elokuussa 2016 omassa lähikoulussaan. Muutaman kuukauden kuluttua perhe muutti toisen ala-asteen oppilaaksiottoalueelle.

Lapselle myönnettiin muutosta huolimatta oikeus käydä kaikki luokka-asteet tutussa ympäristössä. Sen sijaan vanhempien helmikuussa 2018 hakemaa koulumatka-avustusta ei hänelle myönnetty, koska koulu ei ollut enää hänen lähikoulunsa. Näin ollen perusopetuslain mukaisesti matkakulut kuuluivat huoltajien vastattaviksi.

Korkein hallinto-oikeus katsoi ratkaisussaan, ettei Helsingin kaupunki ollut voinut helmikuussa 2018 edellyttää, että maksuttoman koulukuljetuksen saamiseksi oppilaan olisi tullut vaihtaa koulua, jota hän oli käynyt jo puolentoista vuoden ajan. Hän oli käynyt mainitussa koulussa myös esikoulun, eikä lapsen ongelmista huolimatta tutussa koulussa ollut kiusaamisongelmia.

Näin ollen KHO katsoi, että oppilaalle tuli myöntää maksuton koulukuljetus yhdenvertaisuuslain 15 §:ssä tarkoitettuna kohtuullisena mukautuksena. Hallinto-oikeuden ja Helsingin kaupungin perusopetuksen oppilashuollon päällikön päätökset kumottiin ja asia palautettiin oppilashuollon päällikölle uudelleen käsiteltäväksi.

Ratkaisu kokonaisuudessaan KHO:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä