Valtuustoaloite pistäisi kunnanhallituksen toimeen vt. kunnanjohtaja Timo Kurulan pidättämiseksi virantoimituksesta. (Kuva: Sonja Eloranta)

Kittilässä aletaan selvittää, onko kesäkuussa jätetyssä luottamushenkilöiden ja kunnanjohtajan asemaa koskevassa valtuustoaloitteessa aiheita jatkotoimenpiteisiin.

Aloitteen taustalla on monitahoinen Kittilän päätöksentekoa riepotellut vyyhti, jossa muun muassa 28 kuntapäättäjään kohdistuva tutkinta on edennyt syyteharkintaan ja myös vt. kunnanjohtajaan kohdistuu rikosepäily.

Aloitteessa esitetään, että mikäli rikoksista epäillyt eivät oma-aloitteisesti vetäydy luottamustoimen hoidosta, kunnanhallitus alkaa valmistella näiden pidättämistä luottamustoimesta. 

Tämä on kuntalain mukaan mahdollista, jos se ”on kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden turvaamiseksi välttämätöntä”, aloitteessa muistutetaan.

MainosLisäksi aloitteessa vaaditaan että kunnanhallitus aloittaa toimet vt. kunnanjohtaja Timo Kurulan pidättämiseksi virasta. Aloitteessa muistutetaan että Kurula on syyteharkinnassa epäiltynä muun muassa kuntaan kohdistuneesta törkeän petoksen yrityksestä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä ja että ”rikosepäilyt ovat niin vakavia, että ne horjuttavat luottamusta hänen kykyynsä hoitaa kunnanjohtajan tehtäviä ottaen huomioon myös sen, että hän on rikosepäilyjen johdosta esteellinen monissa kunnanjohtajan tehtäviin kuuluvissa asioissa”.

Aloitteen tekemisessä ei ole kyse niin sanotusta Lex Kittilästä vaan siitä että kuntalaki edellyttää tällaista toimintaa, muistuttaa aloitteen allekirjoittanut Oikeudenmukainen Kittilä -valtuustoryhmän Inkeri Yritys.

– Minusta päättäjillä on oikeus ja velvollisuus huolehtia siitä, mitä kuntalaki velvoittaa, Yritys sanoo.

– Virkaatekevä kunnanjohtaja on epäiltynä vakavista virkarikoksista nimenomaan kuntaa kohtaan. Nyt on mielenkiintoista nähdä, löytyykö kunnasta päätöksentekokykyä. Kuntalaisilla on oikeus uskottavaan päätöksentekoon.

Kunnanhallitus päätti, että selvittäjäksi valittu Kittilän kunnan controller Tuija Lång alkaa tutkia, onko aloitteessa aihetta jatkotoimenpiteisiin vai ei.

Kunta.tv:n haastattelussa viime viikolla Kurula ei pitänyt Kittilän päätöksenteon ongelmia merkittävinä ja muistutti vaikeuksia olevan muissakin kunnissa.

Kurula valittiin keväällä uudestaan vt. kunnanjohtajaksi Kittilään valtuustossa. Valinnasta on tehty kunnallisvalitus, ja oikeus on pyytänyt kunnalta näkemystä asiaan. Hallintojohtaja Esa Mäkinen esitti kunnanhallitukselle, että Kittilä pyytäisi Pohjois-Suomen hallinto-oikeutta kumoamaan vt. kunnanjohtajan valinnan. Kunnanhallituksen puheenjohtajan Pekka Rajalan, kesk., esitys asian käsittelyn siirtämisestä seuraavaan kokoukseen sai enemmistön puolelleen.

Juttua päivitetty klo 18.50: Lisätty Inkeri Yrityksen kommentit.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*