Kuva: Ville Miettinen
Eksote joutuu maksamaan korvaukset entiselle hoivakodin työntekijälle.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon Eksote-kuntayhtymä hävisi korkeimmassa oikeudessa liikkeen luovutukseen liittyvän riidan.

Kiista käytiin Eksoten ja lappeenrantalaisen hoivakodin entisen työntekijän välillä. Lappeenrantalaisen hoivakodin toiminnot siirtyivät Eksotelle vuonna 2014. Hoivakoti irtisanoi työntekijät Eksoten ja hoivakodin välisen ostopalvelusopimuksen päättymisen seurauksena.

Eksote ja työntekijä olivat eri mieltä siitä, oliko kyseessä ostopalvelun lopettaminen vai liikkeenluovutus.

Päätöksessään korkein oikeus kallistui työntekijän näkemyksen kannalle. Se katsoi, että kyseessä on liikkeen luovutus, kun kunta ottaa yksityisen palveluntarjoajan tuottamat palveluasumisen palvelut itselleen.

Aiemmin on ajateltu, että kyse on liikkeen luovutuksesta vain, jos myös henkilöstö siirtyy muutoksen mukana. KKO perusteli ratkaisua sillä, että palveluasumispalvelujen tuottamista harjoittanut yksikkö on pysynyt samankaltaisena siitä huolimatta, ettei henkilöstöä ole siirretty muutoksessa.

KKO:n tuoreen ennakkopäätöksen mukaan kunnan olisi pitänyt ottaa työntekijät itselleen vanhoina työntekijöinä.

Liikkeen luovutuksessa työntekijät siirtyvät liikkeen luovuttajan palveluksesta luovutuksensaajan palvelukseen ja heidän työsuhteidensa ehdot säilyvät entisinä.

Oikeus katsoo, että Eksote on vastuussa työntekijän työsopimuksen perusteettomasta päättymisestä. Kuntayhtymän on korvattava työntekijälle ja Työttömyysvakuutusrahastolle hovioikeuden aiemmin tuomitsemat summat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*