Lapin käräjäoikeus ja Rovaniemen hovioikeus olivat aiemmin hylänneet Kittilän entisen kunnanhallituksen jäseniä koskeneet syytteet. (Kuva: Ville Miettinen)

Korkein oikeus arvioi viime vuosikymmenen alkupuolella vaikuttaneen Kittilän kunnanhallituksen toimia ja tuomitsi aikoinaan kunnanhallituksen puheenjohtajana toimineen Timo Kurulan 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Korkein oikeus tiedotti torstaiaamuna myös, että muut vastaajina olleet kunnanhallituksen jäsenet ja varajäsenet tuomittiin sakkorangaistuksiin virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Kunnanhallitus oli kokouksessaan 16.12.2013 päättänyt peruuttaa kunnanjohtajan tekemän tutkintapyynnön kuntakonserniin kuuluvan hiihtohissiyhtiön entisestä toimitusjohtajasta.

Kunnanhallitus oli samalla päättänyt antaa kunnan edustajille omistajaohjausta, jonka mukaan entinen toimitusjohtaja oli palautettava toimitusjohtajaksi.

Korkein oikeus selvitti nyt siis sitä, että rikkoivatko Kittilän kunnanhallituksen silloiset päättäjät lakia peruessaan tutkintapyynnön ja antaessaan edellä mainittua omistajaohjausta.

Korkein oikeus katsoi, että kunnanhallituksen päätösten ensisijaisena vaikuttimena oli ollut tarkoitus pyrkiä hyödyttämään entistä toimitusjohtajaa.

Kunnanhallituksen jäsenillä ei ollut päätöksille kunnan etuun perustuvia hyväksyttäviä perusteita. Näin arvioinut korkein oikeus katsoi myös, että kunnanhallituksen jäsenet olivat päätökset tehdessään käyttäneet päätösvaltaansa hallintolaissa säädettyjen periaatteiden vastaisesti.

Syytteet oli hylätty käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa

Kittilän useisiin oikeusprosesseihin johtanut tapahtumasarja alkoi marraskuussa 2013. KKO käsitteli tapahtumaketjun alkuvaiheita.

Lapin käräjäoikeus ja Rovaniemen hovioikeus olivat aiemmin hylänneet syytteet. Korkein oikeus käsitteli asiaa vain tutkintapyynnön peruuttamisen ja omistajaohjauksen antamisen osalta.

Muilta osin hovioikeuden tuomio, jolla syytteet oli hylätty, jäi lainvoimaiseksi. Korkein oikeus ratkaisi asian toimitettuaan suullisen käsittelyn.

Lisäksi korkein oikeus tiedottaa, että kunnanhallituksen varapuheenjohtaja ja asiassa aktiivisesti toiminut kunnanhallituksen jäsen tuomittiin 60 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Kolme kunnanhallituksen jäsentä tuomittiin 40 päiväsakon sakkorangaistukseen ja kaksi kunnanhallituksen kokoukseen ensimmäistä kertaa osallistunutta varajäsentä 10 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Timo Kurula on nykyään Kittilän kunnanjohtaja.

Lapin maakunnan länsiosassa sijaitsevassa Kittilän kunnassa asuu reilut 6 600 ihmistä.

Tästä aukeaa linkki jutussa kerrottuun KKO:n päätökseen.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Suomen laki voitti Lapin lain. Luottamukseni oikeuslaitokseen palautui.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä