Keski-Savon kuntajakoselvittäjä Reijo Vuorento korostaa alueen elinvoiman turvaamista perusteluna esitykselleen neljän kunnan liittymiseksi yhteen. Hän esittää, että Varkauden kaupunki, Leppävirran, Joroisten ja Heinäveden kunnat yhdistyvät vuoden 2017 alusta lukien Keski-Savon kaupungiksi.

Liitoksen toteutuminen ainakaan sellaisenaan ei näytä kovin todennäköiseltä.

Vuorento katsoo, että selvitystyön kuluessa on käynyt selväksi, että alueen keskeisin ongelma on työpaikkojen väheneminen ja sen myötä tapahtuva väestön väheneminen.

Pienissä kunnissa kuitenkin vierastetaan erityisesti Varkauden suurta velkamäärää. Leppävirralla on ollut enemmän mielenkiintoa Kuopion suuntaan.

Leppävirran kunnanjohtaja Matti Raatikainen muistuttaa, että Leppävirran valtuusto linjasi jo selvitystä käynnistettäessä, että se tuskin johtaa liitokseen.

Hänen mukaansa esiin ei ole noussut asioita, jotka antaisivat aihetta olettaa mielten muuttuneen.

– Leppävirran valtuuston puheenjohtaja Pekka Nykänen kertoi selvityksen julkistamistilaisuudessa keskustelleensa ryhmien kanssa ja päätelleensä, että liitos ei toteudu.

Heinäveden kunnanjohtaja Riitta A. Tilus on hyvin varovainen kannanotoissaan.

– On minulla toki henkilökohtainen kanta, mutta katsotaan nyt, mitä luottamushenkilöt sanovat.

Alueen elinvoiman turvaaminen on Vuorennon mukaan suuri huolenaihe. Koetaanko alueella samalla tavalla?

– Niin, Vuorento nosti sen esiin. Voidaan olla monta mieltä siitä, olisiko se kuntaliitos sitten oikea tapa parantaa elinvoimaa, sanoo Tilus.

Leppävirran kunnanjohtaja Matti Raatikainen näkee, että elinvoiman turvaamiseksi pitää tehdä työtä.

– Tottakai se huolettaa. Mutta esille ei ole tullut yhtään ongelmaa, joka nykyisessä yhteistyössä haittaisi tai estäisi sitä elinvoiman turvaamista.

– Olemme tehneet pitkäaikaista ja tuloksellistakin yhteistyötä ilman säröääniä.

– Mutta siitä olen samaa mieltä, että uusia keinoja ja muotoja on mietittävä. Mitä tehdään ja mikä on kenenkin rooli, Raatikainen sanoo.

Hän kiittää selvitystyön henkeä. Erimielisyyksiä oli, mutta työ eteni hyvin.

– Esiin nousi uusia yhteistyömahdollisuuksia.

 

Lain kriteerit täyttyisivät

 

Vuorento katsoo, että perustettavaksi ehdotettu Keski-Savon kunta toteuttaisi kaikki kuntarakennelaissa mainitut kriteerit kuntajaon muuttamiseksi. Siten kuntien yhdistäminen edistäisi kunnan toiminnallisia ja taloudellisia edellytyksiä, asukkaiden palveluja, elinkeinojen toimintamahdollisuuksia sekä yhdyskuntarakenteen toimivuutta.

Liitoksessa syntyisi 40 000 asukkaan kunta,joka olisi Pohjois-Savon toiseksi suurin.

Vuorento esittää, että kunnat joka tapauksessa tiivistävät yhteistyötään.

– Yhteistoiminnan edistäminen on tärkeää kuntarakennelain tavoitteiden saavuttamiseksi mikäli kunnat jostain syystä päätyvät toistaiseksi pysymään itsenäisinä, Vuorento toteaa raportissa.

Hän esittää, että kunnat laativat yhteisen elinkeinopoliittisen ohjelman jo vuoden 2015 alussa, perustavat yhteisen teknisen toimen kehittämiskeskuksen, valmistelevat yhteistä kiinteistötointa, kehittävät sote-yhteistyötä, tiivistävät opetustoimen verkkoa, koordinoivat eläköitymisen vaikutuksia ja henkilöstövoimavarojen käyttöä sekä jatkavat ict-yhteistyön kehittämistä.

Yhdistymisavustusta kunnat saisivat 4,5miljoonaa euroa

Selvitystyölle on perustettu Varkauden kaupungin sivuille verkkosivusto, joka on linkitetty muiden selvityskuntien kotisivuihin: www.varkaus.fi/kuntarakenneselvitys/.

Aiheesta myös täällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*