Nuorten työpajatoiminta on yksi esimerkki toimialat ylittävästä yhteistyöstä, joka on uhattuna, kun sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Kuva: Seppo Haavisto

Sote-palveluiden järjestämisvastuun siirtyminen kunnilta hyvinvointialueille uhkaa toimialarajat ylittävää yhteistyötä, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina tiedotteessa. 

–Eduskunnan kesällä hyväksymässä sote-lainsäädännössä ei ole otettu juuri lainkaan kantaa kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyön toteuttamisen periaatteisiin. 

Ilman mahdollistavaa lainsäädäntöä sote-uudistuksen toimeenpanon jälkeen ei voi tuottaa palveluita, jotka yhdistävät kuntien ja hyvinvointialueiden resursseja ja osaamista. 

–Kukaan ei varmasti halua, että päädytään toimivien yhteistyömuotojen purkamiseen. Nyt on viimeinen hetki hakea lainsäädännöllisiä ratkaisuja hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyön mahdollistamiseksi. 

Työpajatoiminta yksi esimerkki 

Yksi esimerkki toimialarajat ylittävästä yhteistyöstä on kuntien nuorisotoimen, työllisyyden hoidon ja sosiaalihuollon toteuttama nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työpajatoiminta. 

Laajasti kuntien vastuulla toimivat työpajat tuottavat myös hyvinvointialueille siirtyvän kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen palveluita. 

Jos toimintamallia ei voida jatkaa, on epäselvää, mitä toiminnan piiriin osallistuville yli 33 000 asiakkaalle tapahtuu, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio

–Työpajatoiminta on ollut tärkeä lähipalvelu etenkin nuorille sellaisilla alueilla, joilla julkiset liikenneyhteydet ovat heikot tai kunnassa ei ole tarjolla muita työllistymistä tukevia palveluita.

Tainion mukaan vastaavia yhteistyömuotoihin liittyviä kysymyksiä nousee esiin myös muissa työllisyyden hoidon ja sosiaalihuollon palveluissa sekä sivistystoimen ja sote-palveluiden välisessä yhteistyössä.

Yhteistyö osaksi sote-lainsäädännön korjaussarjaa 

Kuntaliiton kanta on, että kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyöstä lakisääteisissä tehtävissä on tarpeellista ja mahdollista säätää osana sote-lainsäädännön korjaussarjaa. 

Jos molemmat tahot näin päättävät, olisivat yhteistyöratkaisut mahdollisia hankintalainsäädännön ja EU:n kilpailuoikeuden estämättä, sanoo Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Juha Myllymäki.

–Tämä rauhoittaisi sote-uudistuksen toimeenpanovaiheen aidosti välttämättömien muutosten toteuttamiseen sen sijaan, että purettaisiin toimivia yhteistyömalleja.

Nykykäytäntöjä olisi syytä jatkaa myös siksi, että käynnissä olevien työllisyyden hoitoa ja kotouttamisen edistämistä koskevien uudistusten yhteensovittamiskysymykset pystyttäisiin ratkaisemaan kestävästi asiakkaiden ja veronmaksajien kannalta, Myllymäki huomauttaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä